Pipistrel razvio 
letjelicu s okomitim uzlijetanjem

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2018. u 08:00
Aero-dinamična krila Pipistrelovog zrakoplova pogodna su za duži let, a primat će do šest putnika, Foto: PD

Slovenski proizvođač predstavio električni zrakoplov na Uberovoj konferenciji u Los Angelesu.

Slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova Pipistrel iz Ajdovščine na Uberovoj konferenciji u Los Angelesu, predstavio je svoju električnu letjelicu s okomitim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL), namijenjenu gradskom prometu. Novi zrakoplov koristit će poseban pogonski sustav za polijetanje i upravljanje, a moći će primiti dva do šest putnika, javlja Dnevnik.

Veći od helikoptera

Pipistrelov koncept eVTOL, kojeg Slovenci razvijaju kao partner kompanije Uber Elevate, na dužim relacijama postizat će veću brzinu od prethodnih modela. S novim integriranim navigacijskim sustavom letjelica je zamišljena za širu uporabu, smanjit će troškove i ponuditi bolje iskustvo pilotima, poročili su iz Pipistrela.

U sklopu svoje šire inicijative Uber planira u mnogim velikim gradovima diljem svijeta pokrenuti korištenje mreže malih električnih zrakoplova. Takve električne letjelice s okomitim polijetanjem i slijetanjem razlikuju se od helikoptera jer su veće, sigurnije, pristupačnije i ekološki prihvatljivije. Ivo Boscarol, osnivač i direktor Pipistrela, na predstavljanju je rekao da njegova kompanije ne pokušava ponovno izumiti helikopter, jer je u potrazi za drugim rješenjima. Pipistrelov zrakoplov ima inovativno integrirani okomiti sustav polijetanja, koji je tih i učinkovit, s vrlo aerodinamičkim krilima pogodnima za brži let, te znatno smanjuje troškove poslovanja.

Prema planu, Uber je preuzeo razvoj softvera i hardvera za kontrolu zračnog prostora čiji će ključni zahtjevi biti projektiranje sučelja za povezivanje s konvencionalnom kontrolom letenja i regulatorima zračnog prometa.

Trebaju novu infrastrukturu

Pipistrel će daljnji razvoj letjelica nastaviti raditi s poznatim slovenskim proizvođačem skija i plovila Elanom iz Begunja.

“Počašćeni smo što možemo surađivati ​​s tvrtkom, koja ima više od 50 godina iskustva u radu s naprednim kompozitnim materijalima, a koje će prenijeti u projekt Uber eVTOL. Elanova sposobnost da razvije ultra lagane i super-jake kompozitne materijale pridonijet će dužem vremenu letenja i većem dopuštenom opterećenju letjelice, te time poboljšati cjelokupno iskustvo za sve uključene u projekt”, rekao je Ivo Boscarol.

Pipistrel projekt mora pripremiti do 2021. godine, kada će letjelice biti predstavljene na svjetskoj izložbi u Dubaiju. Prvi veliki gradovi inovativne zrakoplove dobit će do 2025. godine, a razvijaju se u jednom od tri Pipistrelova pogona, u tvrtki Vertical Solutions u Ajdovščini. Letjelicama će, prema Boscarolovim predviđanjima, trebati godinu dana za testiranje i tri godine za certificiranje. Prvi veliki gradovi koji su već potpisali ugovore s Uberom morat će u međuvremenu pripremiti platforme za polijetanje i slijetanje, visokonaponske električne vodove i drugu potrebnu infrastrukturu.

Probni letovi Uberovim letjelicama bit će organizirani u 2020. godini u Dallasu, Friscu i Los Angelesu, a komercijalni letovi tri godine kasnije.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Braća Slovenci rasturaju . :))))))))

Bravo Pipistrel.

Nesto izmedju hexacoptera i aviona, na prvu ni blizu inovativno ali na kraju ipak za pohvalu. Za sve te quad/hexa coptere je zasluzan razvioj koaksijalnih helikoptera[/url], i jedan od meni najdrazih Ka-52.

New Report

Close