Piloti Gemanwingsa u štrajku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 11:13
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Štrajk traje od šest sati ujutro do podneva a iz Germanwingsa su priopćili da je otkazano 116 letova.

Piloti Lufthansine niskobudžetne podružnice Germanwings stupili su jutros u šestosatni štrajk kako bi podvrgnuli pritisku upravu da zadrži program prijevremenog odlaska u mirovinu.

Štrajk traje od šest sati ujutro do podneva a iz Germanwingsa su priopćili da je otkazano 116 letova, što odgovara 70 posto planiranih letova u tom razdoblju. Obustava rada pilota utjecat će na 15.000 putnika.

U sindikatu pilota Vereinigung Cockpit žele da krovna kompanija Lufthansa zadrži program prijevremenog umirovljenja koji omogućuje pilotima odlazak u mirovinu s 55 godina i primanje 60 posto plaće do početka državne isplate mirovine.

U sindikatu pritom napominju da bi kompanija trebala zadržati program zbog mladih pilota koji tek počinju raditi u Lufthansi dok uprava tvrdi da je postao nepotreban s obzirom na sve dulju očekivanu životnu dob i sudsku presudu da piloti sada mogu raditi do 65 godina starosti.

Neimenovani glasnogovornik sindikata nije želio danas isključiti ni mogućnost produljenja štrajka na vikend, a po njegovim bi riječima uz letove Germanwingsa mogao obuhvatiti i one Lufthanse i podružnice za prijevoz tereta Cargo, izvješćuje novinska agencija dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close