Philips prodaje većinski udio u podružnici za LED i auto rasvjetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2015. u 13:47
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja / Pixsell

Nizozemski elektronički div Philips u utorak je najavio prodaju većinskog udjela u podružnici za LED i automobilsku rasvjetu investicijskom fondu za tehnološka ulaganja GO Scale Capital za 2,8 milijardi dolara.

Nizozemski elektronički div Philips u utorak je najavio prodaju većinskog udjela u podružnici za LED i automobilsku rasvjetu investicijskom fondu za tehnološka ulaganja GO Scale Capital za 2,8 milijardi dolara.

"Philips je danas objavio da je potpisao ugovor s konzorcijem na čelu s GO Scale Capitalom koji će na temelju tog dokumenta steći 80,1 posto udjela u Philipsovom poslovanju s LED komponentama i automobilskom rasvjetom", objavila je kompanija iz Amsterdama.

"Philips očekuje da će time ostvariti gotovinski prihod, prije oporezivanja i troškova povezanih sa transakcijom, od oko 2,8 milijardi dolara (2,5 milijardi eura)", navodi se u priopćenju.

Nakon prodaje koja će biti dovršena u trećem tromjesečju ove godine Philips će zadržati udio od 19,9 posto u tom poslovanju, dodaje se.

Nizozemska je kompanija prošle godine najavila da će radi pojednostavljenja podijeliti poslovanje na dva dijela, odnosno da će odvojiti odjel za male kućanske uređaje i za za zdravstvenu skrb od onog za rasvjetu.

Sastavni je dio tog procesa bilo osnivanje kompanije Lumileds za poslovanje s LED i automobilskom rasvjetom.

"Uvjereni smo da u suradnji s GO Scale Capitalom Lumileds može nastaviti rasti, privući više kupaca i povećati obujam poslovanja kao samostalna tvrtka", rekao je izvršni direktor Philipsa Frans van Houten tijekom konferencijskog poziva.

Lumileds je vodeći dobavljač općih, automobilskih i potrošačkih rasvjetnih tijela. Posluje u 30 zemalja i zapošljava oko 8.300 radnika. Philips je osnovan 1891. godine u nizozemskom gradu Eindhovenu a zapošljava oko 112.000 radnika širom svijeta.

GO Scale Capital je novi investicijski fond koji financiraju GSR Ventures i Oak Investment Partners. Ima urede u Pekingu, Hong Kongu i Silicijskoj dolini.

"GO Scale Capital usredotočit će se na širenje mogućnosti Lumiledsa u svjetskim centrima i u brzorastućim industrijama opće i automobilske rasvjete", rekao je u priopćenju predsjednik GO Scale Capitala Sonny Wu.

Komentirajte prvi

New Report

Close