Pfizer u Zagreb seli tvornicu iz Australije

Autor: Marija Crnjak , 21. veljača 2017. u 22:00
U Zagrebu će biti pokrenuta proizvodnja pegfilgrastima

Australsko gospodarstvo od Pfizerove tvornice očekivalo 380 mil. dolara.

Nakon što je Pfizer najavio povlačenje iz pogona tvrtke Hospira u australskom Adelaideu do 20121. godine,

U Pfizeru su potvrdili da će proizvodnju i proces provjere pretproizvoda ljekovite tvari pegfilgrastim preseliti u Zagreb. Glasnogovornica Pfizera za regiju Adriatic Živa Janež Višnar pojasnila je Hini kako plan preseljenja još nije dovršen. "Pfizer Adelaide proizvodi pretproizvod filgrastima koji se potom dostavlja u Zagreb radi pegilacije i punjenja u šprice. Proizvodnja pegfilgrastima tek će biti pokrenuta, a proizvodnja i procesi provjere pretproizvoda ljekovite tvari pegfilgrastima bit će premješteni u Zagreb", potvrdila je glasnogovornica.

Također, istaknula je da će djelatnici u Adelaideu i njihov daljnji rad biti ključni za uspješno pokretanje spomenutog proizvoda, sve do okončanja premještaja poslovanja. U australskom pogonu, inače, trenutno je 89 zaposlenih, a plan da zatvori taj pogon Pfizer je najavio u ožujku prošle godine. Odluka kompanije o povlačenju uslijedila je unatoč najavama da na australskoj lokaciji planiraju čak proširiti postrojenje, koje je kompanija dala samo godinu ranije. Hospira je u sastavu Pfizera od 2015. godine, a njihov je fokus proizvodnja lijekova za infuzije. Pegfilgrastim se koristi u kemoterapiji i izvozi se po cijelom svijetu. Pfizer je i australsku tvornicu u gradu Thebartonu preuzeo 2015., nakon čega je najavljeno da će  u postrojenje uložiti 21 milijun dolara.

Tadašnje obećanje naišlo je na zadovoljstvo Vlade Južne Australije koja je planirala da će poslovanje Pfizerove tvornice australskom gospodarstvu donijeti oko 380 milijuna dolara u sljedećih sedam godina. Međutim, najnovija odluka ide ka smanjivanju broja lokacija i podizanju učinkovitosti. Razloge za preseljenje proizvodnje u Zagreb iz Pfizera su nam najavili pojasniti za naš sljedeći broj.

Komentirajte prvi

New Report

Close