Peugeot/Citroën na pragu kupnje Opela

Opel očekuje dobit 2018./REUTERS Opel očekuje dobit 2018./REUTERS

Američki vlasnik General Motors spreman je prodati Vauxhall.

Njemačka automobilska marka Opel uskoro bi se mogla naći u vlasništvu francuskog automobilskog koncerna PSA Peugeot/Citroen, javljaju u utorak njemački mediji pozivajući se na izvore u upravi General Motorsa, vlasnika marke Opel.

"PSA preispituje moguću kupnju Opela", potvrdio je za agenciju AFP glasnogovornik tvrtke u Parizu. Prije toga je agencija Reuters javila kako su pregovori o prodaji Opela, koji se od 1929. nalazi u vlasništvu američkog General Motorsa već uznapredovali te da je potpisivanje kupoprodajnog ugovora "pitanje dana". General Motors je prije nekoliko dana objavio kako je s markama u Europi, uz koje pored Opela pripada i britanski Vauxhall, polučio gubitak od 240 milijuna eura, što se najviše povezuje s padom vrijednosti funte.

GM unatoč tomu očekuje da će od sljedeće godine marke Opel i Vauxhall početi poslovati s dobitkom. PSA, prema informacijama agencija, planira otkup i marke Vauxhall, koji za britansko tržište proizvodi modela iz Opelove linije. GM od 90-tih godina pokušava revitalizirati marku Opel, sa sjedištem u Ruesselsheimu pored Frankfurta, a u sklopu mjera štednje je bio prisiljen zatvoriti nekoliko pogona u Europi, između ostalog i onaj u njemačkom Bochumu.

PSA je, nakon Volkswagena, najveći proizvođač automobila u Europi. Sa GM-om već surađuje u proizvodnji SUV vozila. Za komentar nije bilo moguće dobiti Opel, ali ni francusku vladu koja drži 14 posto udjela u PSA. Nedostupan je bio i glasnogovornik obitelji Peugeot. 

Komentari (1)
  • SonicPan
    SonicPan 19:40 12.8.2017.

    Više se ne zna tko je koga otkupio [otkup-automobila.com.hr].

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!