Peugeot zabilježio 5-postotni pad prodaje u 2013.; odobrio dokapitalizaciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2014. u 12:42
Thinkstock

stoji

Prodaja francuskog proizvođača automobila Peugeot Citroena pala je prošle godine 4,9 posto, na 2,82 milijuna vozila, zbog slabosti na glavnim tržištima Europi i Rusiji, priopćila je tvrtka u ponedjeljak nakon odobravanja dokapitalizacije.

Peugeot Citroen obustavio je također poslovanje u Iranu na dvije godine, što je također bilo važno tržište za grupu.

U prošloj je godini udio prodaje na tržištima izvan Europe porastao na 42 posto, s 38 posto u prethodnoj godini, pri čemu su u Peugeotu potvrdili da je to u skladu sa zacrtanim ciljem ostvarivanja 50-postotnog udjela do 2015. godine.

U međuvremenu je francuski financijski list Les Echos izvijestio da će PSA Peugeot Citroen izdati nove dionice po cijeni od 7,8 do 8,0 eura, što će francuskoj državi i kineskoj grupi Dongfeng omogućiti da u kompaniju ubrizgaju oko 750 milijuna eura.

Sinoć kasno navečer nadzorni je odbor odobrio povećanje kapitala za tri milijarde eura u sklopu nastojanja grupe da se oporavi od financijske krize.

Prema planiranoj dokapitalizaciji, francuska država i Dongfeng stekli bi po 14,0 posto udjela u tvrtki, izvijestio je list.

Obitelj Peugeot, trenutno najveći dioničar s 25,4 posto udjela, zadržala bi udio od 14,0 posto kroz predbilježbu na dionice u vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestio je Journal du Dimanche.

Komentirajte prvi

New Report

Close