Peugeot prepolovio gubitak, povezuje se s kineskim Dongfengom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. veljača 2014. u 13:56
Reuters

Francuski proizvođač automobila Peugeot Citroen objavio je u srijedu da je prepolovio gubitak u 2013. a službeno je izvijestio i o povezivanju kineskim Dongfengom.

 Francuski proizvođač automobila Peugeot Citroen objavio je u srijedu da je prepolovio gubitak u 2013. a službeno je izvijestio i o povezivanju kineskim Dongfengom.

Povezivanje s kineskim proizvođačem omogućit će Peugeotu da prikupi najmanje tri milijarde eura svježeg kapitala kroz izdanje novih dionica.

Posrnula francuska kompanija polaže velike nade u kinesko tržište i u novu hibridnu tehnologiju komprimiranog zraka, u sklopu dosada najradikalnijih nastojanja da se izvuče iz krize.

U prošloj je godini Peugeot poslovao s neto gubitkom od 2,3 milijarde eura, što znači da je prepolovljen u odnosu na 2012. Smanjenje gubitka pripisuje se uvođenju niza kriznih mjera rezanja troškova kojima su planirali uštedjeti 1,5 milijardi eura.

Iz francuske su kompanije također priopćili da će kineski proizvođač automobila Dongfeng i francuska vlada za udjele od po 14 posto platiti po 800 milijuna eura.

U odgovarajućem će se iznosu smanjiti vlasnički udio obitelji Peugeot, utemeljitelja koji su kontrolirali tvrtku od osnutka 1810. godine i trenutno imaju 25 posto udjela i 38 posto glasačkih prava.

Sporazum o povezivanju s Dongfengom spasit će Peugeot, drugog po veličini proizvođača automobila u Europi i najvećeg u Francuskoj. Pariz ga je već jednom spasio jamstvima u vrijednosti sedam milijardi eura, izdanima ogranku za kreditiranje.

Peugeot spada među proizvođače automobila najteže pogođene padom prodaje u Europi i već je ukinuo tisuće radnih mjesta.

Dongfeng je drugi po veličini proizvođač automobila u Kini i kontrolira ga država.

Komentirajte prvi

New Report

Close