PepsiCo se povlači iz srednje Europe, a Badel ga distribuira

Autor: Ksenija Kale , 24. listopad 2012. u 16:40
Predsjednica Uprave PepsiCo-a Indra Nooyi reorganizira poslovanje u Europi

Coca-Cola je ugasila svoje europsko sjedište u Grčkoj, prebacila ga u Švicarsku i dionice prebacila iz Atene u London.

Američki proizvođač bezalkoholnih pića PepsiCo planira prodati svoj biznis u zemljama srednje Europe, što podrazumijeva tvrtkine aktivnosti u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Prema napisima češkog lista Mlada fronta dnes (MFD), interes za kupnju poslovanja PepsiCo-a pokazao je vodeći češki proizvođač na tržištu flaširane vode Karlovarske mineralne vody (KMV). Dvije tvrtke navodno intenzivno pregovaraju već četiri mjeseca što ni u jednoj zasad nisu željeli komentirati.

Tvrdi Česi

Prodaja PepsiCo-a na češkom tržištu podrazumijevala bi proizvodnju i distribuciju istoimenog pića i drugih brendova koje ta američka tvrtka proizvodi, poput Mirinde, Seven upa i Schweppesa. Razlog za odlazak Pepsija stručnjaci pripisuju slabljenju pozicije na češkom tržištu gdje je Pepsi po napicima tipa "cola" tek na trećemu mjestu. U Badelu 1862 koji distribuira i puni pića toga američkoga proizvođača za Hrvatsku jučer nisu komentirali medijske napise. Kako neslužbeno doznajemo, nema saznanja o povlačenju PepsiCo-a niti bi taj potez trebao utjecati na hrvatsko tržište i na Badel 1862, ali i da nije rijetka praksa da PepsiCo s vremena na vrijeme prodaje "bottling", odnosno pravo punjenja. Dok se o odlasku PepsiCo-a nagađa, u konkurentskom proizvođaču Coca-Coli nedavno su odlučili promijeniti europsko sjedište. U Grčkoj je Coca-Cola Hellenic Bottling (HBC), glavni europski ogranak američke grupe Coca-Cola Company, objavio da svoje sjedište seli u Švicarsku, a izlistane dionice prebacuje s Atenske burze u London. HBC će nastaviti proizvoditi i distribuirati svoje proizvode u Grčkoj. Kako nam je potvrdila Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska, preseljenje tvrtkina sjedišta neće utjecati na poslovanje Coca-Cole u Hrvatskoj. "Odluka Skupine Coca-Cola Hellenic o preseljenju svojega sjedišta u Švicarsku i uvrštenju u najviši razred (Premium Segment) Londonske burze neće utjecati na zaposlenost, plaće i povlastice zaposlenika, a neće biti promjena ni u načinu na koji središnjica podupire bilo koju od 28 zemalja u kojima skupina Coca-Cola Hellenic posluje, samim time ni u tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska", ističe Trbojević. Da preseljenje sjedišta Coca-Cole neće imati utjecaja na hrvatsko tržište bezalkoholnih pića smatra i Jasna Čačić, direktorica Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića (GIUPP).

Bijeg iz Grčke

"Pretpostavka je da je aktualno gospodarsko i političko stanje u Grčkoj pogodovalo donošenju odluke o preseljenju sjedišta tvrtke iz Grčke u Švicarsku. Takva odluka govori u prilog ponašanju tvrtke Coca-Cola kao odgovornoga gospodarstvenika u odnosu na održavanje stabilnosti svih svojih investicija, pa tako i onih u Hrvatskoj. Smatramo da preseljenje sjedišta tvrtke neće negativno utjecati na hrvatsko tržište bezalkoholnih pića, nego će omogućiti učvršćenje pozicija, i na inozemnom i na domaćem tržištu, komentira Čačić.

Nova tržišta

Sportski napici i čajevi

Proizvođač bezalkoholnih pića broj jedan, američka Coca-Cola, prošloga je tjedna izvijestio da je neto dobit u trećem tromjesečju povećao četiri posto zahvaljujući širenju na tržištima u razvoju i povećanoj prodaji sportskih napitaka i čajeva na domaćem tržištu. U tromjesečnom razdoblju zaključno do 28. rujna neto dobit američke kompanije koja proizvodi Sprite, Fantu i vodu Dasani rasla je na 2,31 milijardu dolara. Prihodi su porasli jedan posto, na 12,3 milijarde dolara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

domach1984, bježiš?? [emo_namigusa]

New Report

Close