Pejovićev KAP uzletio na visokoj cijeni aluminija

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2017. u 22:00
Kina je najveći svjetski proizvođač aluminija/Žarko Bašić/PIXSELL

Na Londonskoj burzi metala u kolovozu se plaća čak 2104 dolara po toni, što je najviše od studenoga 2014. godine.

Dobre vijesti za crnogorski Uniprom KAP cijelog prošlog tjedna dolazile su s Londonske burze metala (LME), gdje je prosječna cijena aluminija dosegnula čak 2104,5 dolara po toni.

Analitičar tržišta aluminija Goran Đukanović rekao je za Vijesti da je cijena tog metala trenutno na najvišoj razini od studenoga 2014. godine, dodajući da je ovo osjetljiv trenutak za proizvođače jer će im osim novca, znanja i vještina za dobre poslovne odluke biti potrebno i malo sreće.  Ranije prognoze najavljivale su rast cijene aluminija tek krajem ove godine. I vlasnik ruskog Rusala i bivši vlasnik KAP-a Oleg Deripaska prognozirao je rast cijena aluminija u ožujku ove godine, ali do 1900 dolara po toni, objašnjavajući da će 2017. godina biti još bolja za industriju aluminija nego 2016. jer se pad kineske ekonomije, zbog smanjenja industrijske proizvodnje, neće dogoditi još dvije ili tri godine.

Goran Đukanović kaže da je razlog naglog rasta cijene aluminija u kolovozu ove godine naredba kineskih lokalnih vlasti u pokrajini Shandong da se do kraja srpnja zaustavi prozvodnja 3,21 milijuna tona aluminijuma u tamošnjim elektrolizama koje nisu imale dozvolu za rad.  Zbog štetnih plinova iz industrije kineske vlasti su ranije ove godine najavile drastično smanjenje proizvodnje najvećih onečišćivača za vrijeme zimskih mjeseci, uključujući industriju čelika, cementa, aluminija i termoelektrana.

U kineskom Shandongu je četvrtina kapaciteta prošle godine bila neovlaštena, navodi konzultantska kuća Wood Mackenzie, pozivajući se na podatke kineske vlade. Unatoč smanjenju proizvodnje Kina će ove godine proizvesti između 34 i 35 milijuna tona aluminija što je oko 55 posto ukupne svjetske proizvodnje, a ta zemlja je i vodeća po potrošnji.

Ruski aluminijski div Rusal očekuje da će se globalni aluminijski manjak povećati na između 1,7 i 1,8 milijuna tona 2018. godine sa 1,3 milijuna tona 2017. godine. Uniprom je od kada je preuzeo upravljanje KAP-om 2014. godine platio ukupno 21 milijun od 28 milijuna eura predviđenih ugovorom.  U međuvremenu, stečajna uprava je smanjila kupoprodajnu cijenu na 25,6 milijuna, a Pejoviću je ostalo da plati još oko 4,6 milijuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close