Pejović osnovao novu zrakoplovnu tvrtku u Crnoj Gori

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 22:01
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Analitičari uvjereni da vlasnik KAP-a, Uniproma, rudnika i hotela zapravo želi preuzeti Montenegro Airlines.

Osnivanje još jedne zrakoplovne kompanije u Crnoj Gori utjecat će na poslovanje Montenegro Airlinesa (MA), slažu se sugovornici lista Dan, koji je prvi u Crnoj Gori otovorio temu o vrlo značajnom potezu jednog od najvećih domaćih poduzetnika.

Zrakoplovnu tvrtku Crna Gora Airways krajem svibnja osnovao je Veselin Pejović, vlasnik tri hotela, proizvođača aluminija KAP, Rudnika boksita i Uniproma. I jasno je da je glavni razlog Pejovićeve inicijative želja da što je moguće više iskoristi kapacitete svojih hotela Tara, Budva i Ziya.

 

28milijuna eura

plaćeno je za KAP koji se bavi aluminijem kao i Pejovićev Uniprom

Prema podacima iz crnogorskog središnjeg registra gospodarskih subjekata, Pejović je zrakoplovnu kompaniju kompaniju registrirao 30. svibnja i u njoj ima 51% udjela. Njegovi partneri u toj kompaniji su Iranci Alireza Atašzereh i Mohamed Kadivar, koji imaju po 24,5% udjela. Kompanija je registrirana za zračni prijevoz putnika, s ukupnim kapitalom od jednog eura.

Spuštanje cijene

Atašzereh, koji ima dugogodišnje iskustvo u zračnom prometu, bit će izvršni direktor kompanije. Prema pisanju crnogorskih medija, Iran je prepoznat kao potencijalno zanimljivo tržište, a novoosnovana kompanija će olakšati dolazak gostiju iz te države i regije Bliskog istoka, a nacinalna kompanija Montenegro Airlines je ranije planirala čarter letove do Teherana.

Prema saznanjima Dana, Pejovićeva kompanija će iznajmljivati zrakoplov Airbus 320 sa 150 sjedišta, čiji mjesečni najam stoji oko 300.000 eura. Ekonomski analitičar Siniša Lekić je rekao za taj list da otvaranje svake nove kompanije, s ekonomske točke gledišta, govori da tržište postoji, da je urađena fisibility studija i da je ekonomsko ozračje povoljno.

“Ulazak još jedne zrakoplovne kompanije imat će negativan utjecaj na MA, a pozitivan za pojedince. MA se očigledno priprema prodaja i konkurencijom se želi još više srozati ionako loše poslovanje nacionalnog zračnog prijevoznika, kako bi se cijena spustila na najnižu moguću. Uostalom, takav je bio slučaj i s KAP-om, kojeg je upravo kupio Pejović”, rekao je Lekić.

Preme njegovim riječima vlada jedva čeka da se riješi MA, ali da o tome ne žele govoriti dok traje turistička sezona. Ustvrdio je i da sigurno postoji i neki dodatan razlog zbog kojeg je Pejović osnovao zrakoplovnu kompaniju, osim dovođenja gostiju iz Irana.

“Mislim da osnivanjem zrakoplovne kompanije Pejović zapravo cilja na MA. Slična situacija je bila i s KAP-om. Njegov Uniprom se također bavio aluminijem, kao i KAP koji je imao golemi dug, nakon čega mu je smanjena vrijednost, uveden stečaj, imovina stavljena na prodaju i na kraju ga je dobio za 28 milijuna eura koje nije ni uplatio. Tako može biti i sa MA. Očito da zna kako ide ta procedura”, objasnio je Lekić.

 

500tisuća putnika

godišnje preveze Montenegro Airlines

“Sam naziv kompanije daje nam povoda da kažemo kako Pejović ima namjeru jednog dana zamijeniti MA”, objašnjava Lekić.

Stručnjak EU veleposlanstva za Berlinski proces Zapadni Balkan Rajko Uskoković smatra da osnivanje nove zrakoplovne kompanije neće loše utjecati na poslovanje MA.

“Trenutni nedostatak kapaciteta, tj. manjak aviona, s čime se suočava MA i treba podršku u novim kapacitetima. Nisam upoznat sa budućom flotom Crna Gora Airwaysa, ali očekujem da će razvijati destinacije od značaja za razvoj turizma u CG”, rekao je Uskoković.

Buduća destinacija Iranaca

“Teheran će se svakako naći na popisu budućih destinacija jer je u Hrvatskoj sve veći broj turista koji dolaze iz Irana. Prirodno je da sljedeća destinacija iz regije bude Crna Gora. Budući da MA nema više raspoloživih zrakoplova, realno je da CG Airways bude nositelj tih letova”, zaključio je Uskoković, dodajući da Crna Gora ne smije dopustiti da ostane bez zrakoplovne kompanije koja preveze 500.000 putnika godišnje.     

Komentirajte prvi

New Report

Close