Pecik servirao na pladnju vlasnika Vipneta

Autor: Tamara Depolo, Darko Bičak , 18. lipanj 2012. u 22:00
EPA

Tvrtka meksičkog milijardera Carlosa Slima preuzimanjem udjela od Ronnyja Pecika postala drugi najveći dioničar

Nakon višemjesečnih spekulacija da meksički telekomunikacijski div America Movil, u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu Carlosa Slima Helua, ulazi u Telekom Austria (TA), a time i u hrvatski Vipnet, ta je vijest konačno dobila i službenu potvrdu.

Zarada preprodavača
Krajem prošlog tjedna iz America Movila je priopćeno da je s tvrtkom austrijskog poduzetnika Ronnyja Pecika sklopio ugovor u kupnji Pecikovih 21 posto udjela u najvećem austrijskom telekom operateru. Prema anonimnom izvoru agencije Reuters, America Movil će platiti 9,5 eura po dionici, što će ga stajati ukupno 883 milijuna eura za udio u austrijskom operateru. Meksički koncern je prije potpisivanja ugovora, kojim odmah kupuje pet posto, a ostatak do kraja godine, u TA držao 1,7 posto dionica. No Slim je već prije preko obiteljske tvrtke Immobiliaria Carso kupio još 3,14 posto udjela. Preko dogovora s Pecikom Slim je u nekoliko tjedana stigao do pozicije drugoga najvećeg dioničara s 25,8 posto udjela u najvećem austrijskom operateru s razgranatom mrežom u Istočnoj Europi, uključujući i Vipnet. Austrijanci inozemnog investitora dočekuju objeručke, a u prilog tome govori i to da tamošnja Vlada nastoji što više smanjiti svoje udjele u tvrtkama, a spominje se i mogućnost ukidanja državnog holdinga ÖIAG preko kojeg država upravlja svojim vlasničkim udjelima.

Slim je navodno potvrdio kako će sjedište TA ostati u Austriji te da će se iz Beča upravljati Telekomovim tvrtkama u Istočnoj Europi. Predsjednik Uprave TA Hannes Ametsreiter rekao je kako se “raduje suradnji s jednim od najuspješnijih svjetskih telekoma”. No vjerojatno su ipak najsretniji Ronny Pecik i njegov financijski partner, egipatski milijarder Naguib Sawiris koji su pakete dionica TA navodno kupovali po prosječnoj cijeni od 8,5 eura, a ako ih Carlosu Slimu budu prodali za 9,5 eura, ostvarili bi dobit veću od 100 milijuna eura.

Kontroverzni Pecik prošle je jeseni započeo “pripremu terena” za ovu veliku transakciju, koja bi mogla zapečatiti i potpunu privatizaciju TA – zajedno s financijskim partnerom, egipatskim milijarderom Naguibom Sawirisom. Oni su postupno pokupovali nekoliko paketa dionica od institucionalnih ulagača i dogurali do 21 posto. Austrijski mediji tvrde da se otpočetka znalo, iako je Pecik sam to demantirao, da ove dionice kupuje kako bi ih preprodao unaprijed poznatom kupcu jer ovaj bivši investicijski bankar već iza sebe ima nekoliko takvih uspješnih poslova. Nagađalo se da je riječ o bjeloruskom Vimpelcomu kojem je na čelu Boris Nemšić, bivši čelnik Telekoma Austrija, no iz Bjelorusije su to ubrzo demantirali.

Državni udio
Ulazak meksičkog milijardera u TA stavio je u dilemu i austrijsku koalicijsku vladu koja mora odlučiti što sa svojim paketom od 28 posto dionica u Telekomu Austria. Analitičari se slažu u procjeni da država svoj udio srednjoročno neće prodavati, no da je ulazak Slima pozitivan i stoga jer obećava rast cijene dionice, od čega će profitirati svi – proračun, mali dioničari, a posljedično i Bečka burza. America Movil do kraja lipnja namjerava dati ponudu i za preuzimanje 20 posto nizozemskog telekoma KPN-a, u kojem drži 7,3 posto. Inače, Carlos Slim će za kupnju paketa većeg od 25 posto trebati dozvolu austrijskog ministarstva gospodarstva, no austrijski mediji navode da je to tek formalnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close