Pali prihodi Ericssona, najavljen preustroj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2016. u 11:56
Foto: Reuters

Pritom je rast u Sjevernoj Americi, Kini i jugoistočnoj Aziji neutralizirao pad u Europi i na pojedinim tržištima u nastajanju, pojašnjavaju u Ericssonu.

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je u četvrtak da mu je dobit u prvom tromjesečju gotovo udvostručena dok je prihode pritisnuo pad u Europi i na pojedinim tržištima u nastajanju

Operativna dobit Ericssona poskočila je u prvom tromjesečju 63 posto, na 3,5 milijardi švedskih kruna (428 milijuna dolara). Operativna marža uvećana je na 4,1 posto, s 2,7 posto u istom razdoblju lani.

Prihodi su u promatranom razdoblju smanjeni dva posto, na 52,2 milijarde kruna, što u švedskoj kompaniji tumače 'slabim razvojem u Europi i slabim makroekonomskim okruženjem na pojedinim tržištima u nastajanju'. Ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva i akvizicija odnosno prodaja imovine, kliznuli su jedan posto.

Pritom je rast u Sjevernoj Americi, Kini i jugoistočnoj Aziji neutralizirao pad u Europi i na pojedinim tržištima u nastajanju, pojašnjavaju u Ericssonu.

U ključnom odjelu opreme za mobilne mreže koji generira oko polovine prihoda zabilježen je njihov pad za dva posto.

U odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje rezultati su znatno slabiji i pokazuju pad ukupnih neto prihoda za 29 posto. Operativna dobit na tromjesečnoj je razini više nego prepolovljena.

U Ericssonu su danas najavili preustroj poslovanja. 'Nismo zadovoljni našim ukupnim rastom i trendovima profitabilnosti u proteklim godinama', kazao je u priopćenju izvršni direktor Hans Vestberg.

Tako će – povrh već pokrenutog programa ušteda – strukturno podijeliti poslovanje na pet poslovnih cjelina i odjel za klijente, 'u skladu s fokusom kompanije na temeljni dio poslovanja, ciljana područja rasta i troškove i efikasnost', tumači Vestberg.

'Zahvaljujući promjenama klijenti će lakše poslovati s nama, bilo da je riječ o operaterima, medijskim ili drugim kompanijama', dodaje izvršni direktor Ericssona.

'Mreže pete generacije, Internet stvari i tehnologija oblaka glavni su pokretači sljedeće faze razvoja industrije i pravi je trenutak za promjene', ističe Vestberg.

U Ericssonu su potvrdili da do kraja iduće godine planiraju uštedjeti devet milijardi kruna na troškovima u odnosu na njihovu razinu iz 2014. Ujedno su blago povisili procjenu ukupnih troškova restrukturiranja u ovoj godini, na četiri do pet milijardi kruna, s ranije procijenjene tri do četiri milijarde kruna.

Komentirajte prvi

New Report

Close