Kako dalje? Hrvatske partnere spasila kratka sezona zbog koje su nastojali što više naplatiti

Autor: Marija Crnjak , 24. rujan 2019. u 13:51
Putnici 'zarobljeni' u jednoj od španjolskih zračnih luka REUTERS

Hrvatski turizam pogođen znatno manje od ostatka Mediterana.

Iako bi mogao utjecati na likvidnost pojedinih turističkih kompanija, stečaj britanskog turoperatora Thomas Cook (TC) nijednu hrvatsku tvrtku ne bi smio baciti na koljena. Novonastala situacija koja je na dijelovima Mediterana zaista dramatična, ne bi trebala imati ni značajan utjecaj na ukupan turistički biznis u Hrvatskoj, stoga što TC ima relativno nizak udjel u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj, te značajno niži udjel nego u nekim drugim mediteranskim zemljama poput Malte, Španjolske, Portugala, Turske, Tunisa, pa i Grčke. Također, zahvaljujući visokom stupnju regulacije ovog biznisa u Europi koji traži osiguranje za ovakve slučajeve, putnici neće biti zakinuti.

Iako ovakvi stečajevi nikad za nikog nisu dobra vijest, od pada turističkog diva korist u sljedećoj godini će imati konkurenti na globalnom tržištu kojima je već jučer porasla vrijednost dionica, prije svega njemački TUI koji je i u Hrvatskoj značajno više zastupljen od TC. To su prvi dojmovi koje smo skupili nakon što se jučer i službeno potvrdilo ono o čemu se mjesecima nagađalo, Thomas Cook je proglasio bankrot nakon 178 godina poslovanja. Stečaj znači otpuštanje 22 tisuće radnika koji su radili na upravljanju hotelima, odmaralištima, organizaciji putovanja i paket aranžmana, zrakoplovnom biznisu, kruzerima.

TC je godišnje ugošćavao oko 19 milijuna ljudi u 16 zemalja, a unatoč, ili baš zahvaljujući tim velikim brojkama nisu se uspjeli izvući iz krize koja ih trese već mjesecima. Analitičari tvrde da je bankrotu kumovala kombinacija zastarjele strukture poslovanja, pada prometa, procvata niskobudžetnih aviokompanija i Brexita koji im je “zakucao zadnji čavao”. Turistička industrija već u petak bila je upućena u to da se zaustavljaju letovi, što je dalo naslutiti da neće uspjeti zadnji pokušaji pregovora s vjerovnicima o procesu restrukturiranja u koje je trebalo uložiti još 200 milijuna funti osiguranog kapitala. Kako je poznato, TC je ljetos s najvećim dioničarom, kineskim Fosun Tourismom i skupinom banaka te vlasnika obveznica dogovarao dokapitalizaciju tešku 900 milijuna funti koja je trebala smanjiti zaduženost i prebroditi zimu. Neki su zazivali pomoć Vlade UK, no to je bilo teško očekivati u situaciji kad je tri četvrtine prometa od turoperatorskog biznisa dolazilo izvan UK.

Inače, kako je odmicao jučerašnji dan, pokazalo se da zbrinjavanje putnika u većini destinacija ide bez većih zastoja, a bilo je i dramatičnih scena u kojima su djelatnici propale tvrtke nastavili svoj posao, iako za njega više neće biti plaćeni, samo zato da pomognu putnicima. Ovo je inače najveća britanska repatrijacija od Drugog svjetskog rata, s oko 150 tisuća Britanaca koji je bankrot TC zatekao izvan zemlje, dok je ukupno zahvaćeno oko 600 tisuća putnika po cijelom svijetu. Prijevoz kući Vlada je financirala i za one koji nisu bili zaštićeni ATOL-om (Air Travel Organiser’s Licence).

Britanski mediji javljaju kako će bankrot ovog turističkog diva imati ogroman utjecaj na poslovanje brojnih tvrtki koje su imale suradnju s TC u UK.

I na Mediteranu je gusto. Tuniški ministar turizma objavio je da hoteli u Tunisu od TC potražuju 60 milijuna eura za smještaj u srpnju i kolovozu, grčka ministarstva turizma i gospodarstva razmatraju kako mogu pomoći hotelima koji će pretrpjeti štetu. U grčkim i turskim hotelima s jučerašnjim danom bilo je po više od 20 tisuća gostiju TC-a, a turska udruga hotelijera procijenila je da turoperator malim hotelima duguje između 100 i 200 tisuća funti.

Glavni partner TC-a u Hrvatskoj je adriatica.net grupa i to već 30 godina, a u ovoj godini Atlas je opslužio stotinjak tisuća gostiju Thomas Cooka iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Njemačke i Poljske. Pritom je, pojašnjavaju u Atlasu, Thomas Cook UK u sveukupnom volumenu zauzimao 15 posto, dok su najzastupljeniji Njemačka, Francuska i Belgija.

“U Hrvatskoj u ovom trenutku imamo oko 150 njihovih gostiju u odlasku, ponajviše u srednjoj Dalmaciji. Pomno pratimo situaciju i svoje ćemo usluge izvršiti do kraja”, kažu u Atlasu. S obzirom na širok spektar proizvoda i usluga koje pružaju kako bi disperzirali rizik, ne očekuju znatnije utjecaje na poslovanje. Kad su u pitanju domaći hotelijeri, brojke su poslovna tajna. Iz Hrvatske udruge hotelijera, doduše, poručuju kako situacija nije dramatična.

 

600 tisuća

putnika ukupno je 
zahvaćeno krizom

“Neki će vjerojatno imati financijskih gubitaka, ali prema trenutnim informacijama ovo nikoga neće baciti ‘na koljena’. Pozitivna okolnost za naše hotelijere je vrijeme, jer je posezona i većina prometa je realizirana, dobar dio naplaćen, a s obzirom da je mogućnost bankrota već dulje vrijeme bila ‘u zraku’, većina se nastojala pobrinuti da što bolje naplati svoja potraživanja”, istaknuo je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Iz Ministarstva turizma i vanjskih poslova su poručili da su u komunikaciji s hotelskim kućama kako bi svi gosti bili informirani o trenutnoj situaciji te kako bi osigurali da nesmetano mogu nastaviti svoj boravak u Hrvatskoj. U Ministarstvu turizma vjeruju da ova situacija neće bitno promijeniti stanje tržišta s kojeg je ove godine realizirano 800 tisuća dolazaka.

Istaknuvši da je zahvaljujući regulaciji sektora vrlo jasna procedura koja neće zakinuti putnike, predsjednik udruženja agencija unutar HGK Boris Žgomba istaknuo je da tržišni udjel TC-a u Hrvatskoj već nekoliko godina pada, dijelom i zbog njihove krize, zbog čega se ne očekuju značajne posljedice stečaja.

Tomislav Fain iz Udruge hrvatskih putničkih agencija vjeruje da će britansko tržište u sljedećoj sezoni preuzeti drugi turoperatori kojih ima dosta. To će svakako biti jedna od tema razgovora hrvatskih predstavnika na turističkoj burzi WTM London koja će se održati početkom studenog. 

Komentirajte prvi

New Report

Close