Pad dobiti i prihoda Philipsa u drugom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2014. u 13:03
Thinkstock

Dobit grupe pala je u drugom tromjesečju za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Proizvođač električnih uređaja Philips zabilježio je u drugom ovogodišnjem tromjesečju padu neto dobiti za gotovo četvrtinu zbog neuspjeha u preusmjeravanju fokusa na zdravstvenu tehnologiju.

Dobit grupe pala je u drugom tromjesečju za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 243 milijuna eura. Ukupna prodaja, pak, smanjena je 5 posto na 5,3 milijarde eura. Operativna dobit grupe iznosila je 415 milijuna eura, što predstavlja gotovo 8 posto prodaje.

"U drugom tromjesečju nastavili smo se suočavati s problemima, uključujući tekuće slabosti na pojedinim tržištima, nepovoljne valutne tečajeve i dobrovoljnu obustavu proizvodnje u našem zdravstvenom odjelu u Clevelandu", kazao je izvršni direktor Frans van Houten u priopćenju.

U Philipsu se žele više fokusirati na naprednu tehnologiju rasvjete, te na medicinsku tehnologiju, gdje su margine jake i manje osjetljive na konkurenciju sa tržišta u nastajanju. No, prodaja zdravstvenog odjela pala je u tromjesečju za 4 posto, a grupa je pogodila i privremena obustava proizvodnje u tvornici medicinskih skenera u američkom Clevelandu, nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove pronašla nedostatke u kontroli kvalitete.

Osnovana 1891., ta nizozemska kompanija zapošljava 112.000 ljudi diljem svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close