Osiguravatelj Axa prodaje udjele u duhanskoj industriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2016. u 09:16
Foto: Reuters

Izvršni direktor Axe Thomas Buberl ističe da će ta odluka, iako će predstavljati trošak za kompaniju, donijeti i uštede zbog manjeg broja zahtjeva za odštetama uslijed bolesti povezanih s pušenjem.

Najveći svjetski osiguravatelj, francuska Axa odlučila je da više neće investirati u duhansku industriju, a svoja dosadašnja ulaganja u tu industriju, vrijedna više od 1,7 milijardi eura, namjerava prodati.

Kako pišu mediji, Axa se na takav potez odlučila ocijenivši da nema smisla ulagati u taj sektor s obzirom da godišnje ubija otprilike 6 milijuna ljudi.

Taj potez Axe pokušaj je i podrške naporima vlada da smanje broj pušača. Najveći zdravstveni osiguravatelj Axa ističe kako joj je od liječenja važnija uloga oko prevencije.

Axa grupa, koja upravlja imovinom vrijednom više od 1.360 milijardi eura, prodat će 184 milijuna dionica duhanskih kompanija iz svog portfelja, kao i obveznice te industrije, čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 1,6 milijardi eura, što predstavlja svega 0,6 posto vrijednosti njezina portfelja korporativnih obveznica.

Izvršni direktor Axe Thomas Buberl ističe da će ta odluka, iako će predstavljati trošak za kompaniju, donijeti i uštede zbog manjeg broja zahtjeva za odštetama uslijed bolesti povezanih s pušenjem.

"Nema smisla za nas da nastavimo s našim ulaganjima u duhansku industriju. Danak koji duhan uzima u ljudima je tragičan, a njegov ekonomski trošak je golem", ustvrdio je Buberl i istaknuo da Axa želi poslati i signal ostalim institucionalnim investitorima te ih ohrabriti da se i oni odluče na takav potez.

Komentirajte prvi

New Report

Close