OMV prodao benzinske crpke NIS-u

Autor: Darko Bičak , 02. prosinac 2012. u 22:00
U Hrvatskoj imaju 63 crpke

Austrijska kompanija je prepustila svoje maloprodajno poslovanje u BiH srpsko-ruskoj kompaniji NIS, a nagađa se da bi Rusi mogli doći i u Hrvatsku.

Austrijska naftna kompanija OMV prodala je maloprodajni lanac od 28 benzinskih crpki u Bosni i Hercegovini srpskom NIS-u, inače u vlasništvu ruskog Gazpromnjefta. OMV je u BiH držao osam posto tržišta, a cijena koja je pri kupoprodaji postignuta je nepoznata.

Taj posao bi trebao biti dovršen u prvom kvartalu 2013. nakon odobrenja regulatora.Iako se nagađalo da bi OMV, nakon što je krajem 2011. najavio svoje povlačenje iz jugoistočne Europe, mogao zajednički prodati svoje poslovanje u Hrvatskoj i BiH, to se za sada nije dogodilo. Austrijanci u našoj zemlji imaju lanac od 63 benzinske crpke koje su uglavnom na atraktivnim i frekventnim prometnicama. Prema posljednjim informacijama, ponude za njihovu maloprodaju su dali Ina, ruski Zarubežnjeft i Gazpromnjeft te kuvajtski Q8. Ini bi problem pri mogućem preuzimanju OMV-ova poslovanja mogao biti AZTN koji se već nekoliko puta negativno očitovao o takvoj mogućnosti.

Moćni ruski Zarubežnjeft s rafinerijom u Bosanskom Brodu te Gazpromnjeft s pogonom za preradu nafte u Pančevu, opasni su suparnici Ine. Tu je i Kuwait Petroleum Corp., koji na europskom tržištu posluje pod brendom Q8, a jedna je od 10 najvećih naftnih kompanija na svijetu s 86 milijardi dolara godišnjeg prihoda. Iz OMV-a nisu željeli komentirati proces prodaje u Hrvatskoj, no nagađa se da bi OMV mogao postići sporazum s Gazpromnjeftom i za našu zemlju, jer je teško očekivati da bi se, i u svjetlu novih političkih napetosti, kao mogući kupac mogao pojaviti NIS.

Komentirajte prvi

New Report

Close