Oklopni hummeri iz Kragujevca

Autor: Rato Petković,VLM , 19. travanj 2012. u 22:00

Amerikanci dolaze u Kragujevac na razgovore o poslovnoj suradnji nakon što je srpska vojska naručila njihova oklopna vozila

Za razliku od od propale tvornice automobila Zastava, na čijoj je lokaciji izgrađena nova Fiatova tvornica s godišnjim kapacitetom proizvodnje 300.000 vozila, sestrinska tvrtka Zastava kamioni nezaustavljivo je išla prema likvidaciji. Naročito otkako je propao pokušaj strateškog povezivanja s talijanskom kompanijom Iveco, s kojom je surađivala više od 20 godina.

Novog partnera nije bilo na vidiku sve do prije nekoliko dana kad su pozitivni signali stigli od američke kompanije AM General, proizvođača poznatog vojnih vozila Humvee, na čijoj su se osnovi sklapale i civilne inačice Hummera. U Zastava kamionima nestrpljivo očekuju najavljeni dolazak delegacije spomenute američke tvrtke. Zanimanje AM Generala uslijedilo je nakon što je za potrebe vojske Srbije naručeno više Humveeja. Isporuka 21 oklopnoga vozila očekuje se tijekom ljeta. Riječ je o donaciji dogovorenoj između srpskog i američkog ministarstva obrane. Hummeri će se koristiti za opremanje specijalne brigade i obuku jedinica za mirovne operacije. Zastava kamioni u pokazanom zanimanju američke kompanije vide slamku spasa koja bi joj pomogla da izbjegne prekid proizvodnje. Uostalom, kragujevačka tvornica kamiona i kombi vozila ima iskustva i u proizvodnji vojnih vozila. U Zastava kamionima nedavno je izrađen funkcionalni model terenskog vojnog vozila NTV za prijevoz vojnika i vojne opreme. Svi dijelovi, osim motora i mjenjača, proizvedeni su u kragujevačkoj tvornici u suradnji s Tehničko-pokusnim centrom Vojske Srbije.Đorđe Nestorović, direkor Zastava kamiona, tvrdi da njegova tvornica može ispuniti najviše svjetske tehnološke standarde kada je riječ o vojnim vozilima. U proteklih 70 godina u tvornici je proizvedeno 7000 kamiona i više desetaka tisuća kombija. Raspadom SFRJ poduzeće je izgubilo tržište. To je bilo ključni razlog zašto Iveco nije pokazao zanimanje za obnovu suradnje, prekinute uvođenjem gospodarskih sankcija Srbiji. Talijanska kompanija pokazivala je prividno zanimanje sve dok nije naplatila 33 milijuna eura potraživanja. Zbog slabe prodaje proizvedenih vozila, kragujevačku je tvornicu kamiona proteklih godina napustilo više od 2000 zaposlenika. Na poslu je ostalo 700 radnika, prosječno starih 50 godina. Dođe li do sporazuma s američkom kompanijom, broj zaposlenika povećat će se mlađim kadrovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close