Odlični poslovni rezultati VW-a i Renaulta u trećem tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 09:53
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Grupa Volkswagen prodala je u proteklom tromjesečju ukupno 2,43 milijuna vozila.

Najveći europski proizvođači automobila, kao što su njemački Volkswagen i francuski Renault, objavili su ovih dana bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate u trećem tromjesečju, što se uvelike zahvaljuje jačanju potražnje na europskom tržištu.

Grupa Volkswagen prodala je u proteklom tromjesečju ukupno 2,43 milijuna vozila, što je 4,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Rast prodaje u Kini i Europi uvelike je nadoknadio pad prodaje na američkim tržištima, pa je tvrtka poručila da ostaje pri svojem ranije zadanom cilju o prodaji više od 10 milijuna automobila u ovoj godini.

Operativna dobit VW-a porasla je u proteklom tromjesečju 16 posto na godišnjoj razini, na 3,23 milijarde eura, više od očekivanja analitičara. Zahvaljujući tome, ta bi kompanija u cijeloj ovoj godini mogla ostvariti dobit od 12,7 milijardi eura, dok je lani zarada iznosila 11,7 milijardi.

Prihodi VW-a u ovoj godini mogli bi, prema procjenama poslovodstva, iznositi 3 posto više ili manje u odnosu na rekordnih lanjskih 197 milijardi eura.

To se uvelike zahvaljuje oporavku europskog tržišta automobila, koje čini 40 posto prodaje VW-a. U rujnu je prodaja automobila na tom tržištu porasla 13. mjesec zaredom, nakon što je lani potražnja pala na najniže razine u dva desetljeća.

Zahvaljujući tome, kao i snažnoj potražnji u Kini, i mnogi drugi europski proizvođači automobila, od talijanskog Fiat Chrysler Automobilesa do francuskih PSA Peugeot Citroena i Renaulta, ovih su dana izvijestili o boljim poslovnim rezultatima nego što su analitičari procjenjivali.

Tako je Renault u četvrtak objavio da je u trećem tromjesečju ostvario prihode od 8,53 milijarde eura, 6,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. To se zahvaljuje povećanju cijena, s obzirom da je u tom kvartalu u svijetu isporučio ukupno oko 612.000 vozila, otprilike 2.000 manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Uz objavu kvartalnih poslovnih rezultata, Renault je povećao i procjenu rasta njegove prodaje na europskom tržištu u ovoj godini s prethodnih 3 do 4 posto na 5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close