Odlazak šefice HPE-a potopio dionicu

Autor: Tomislav Pili , 23. studeni 2017. u 15:20
Meg Whitman ostaje u Upravi/REUTERS

Meg Whitman nakon šest godina zamijenit će u veljači Antonio Neri.

Meg Whitman, šefica Hewlett-Packard Enterprisea (HPE) i kreatorica jednog od najvećeg korporativnog restrukturiranja u povijesti najavila je odlazak što je dovelo do potopa dionice kompanije.

Whitman je na čelu kompanije šest godina, a u veljači će je zamijeniti Antonio Neri, javnosti relativno nepoznat direktor u HPE-u koji je u kompaniji već četvrt stoljeća. Neri je obrazovani računalni inženjer i radio je u gotovo svakom odjelu kompanije, kazala je Whitman analitičarima. Nakon objave vijesti vrijednost dionica HPE-a pala je šest posto."Sada imamo mnogo manju, mnogo fokusiraniju kompaniju", izjavila je Whitman koja će ostati u Upravi.

Smanjenje kompanije rezultat je njezine vizije restrukturiranja. Podsjetimo, Hewlett-Packard se 2015. podijelio na HPE koji se bavi serverima te HP, proizvođača računala i printera kako bi kompanija odgovorila na pad prodaje i okretanje klijenata uslugama "u oblaku".

HPE je pod palicom Whitman prošao još dodatnu "kuru" agresivne prodaje imovine i otpuštanja desetaka tisuća radnika. Restrukturiranje su pozdravili investitori. Naime, cijena dionica HPE od podjele je skočila 47 posto, daleko više od rasta indeksa S&P 500 od 28 posto. Da je Whitman povukla pravi potez vidi se i u rezultatima za četvrto tromjesečje: prihodi su viši 5 posto na 4,7 milijardi dolara, a dobit je skočila 73 posto na 524 milijuna dolara.     

Komentirajte prvi

New Report

Close