Važan dobavljač europske automobilske industrije ulaže 4 milijuna eura: Proizvodit će nova svjetla za Audi i Mecedes

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2017. u 14:00
Odelo Slovenija radi za vrhunske marke automobila, Foto: PD

Sada će proizvoditi stražnja svjetla najnovije generacije na projektima Audi A6 i Mercedes CX118. Uloženi novac će upotrijebiti za kupnju suvremenih strojeva za ubrizgavanje i zavarivanje te uvođenje novih tehnologija u proizvodnju kao što su OLED tehnologija, lasersko zavarivanje i automatizacija proizvodnje.

Kompanija Odelo Slovenija iz Prebolda, važan dobavljač europske automobilske industrije, sprema se na novu investiciju nešto manju od 4 milijuna eura. Riječ je o tvrtki u njemačkom vlasništvu, koju vodi Davorin Dobočnik, a uložit će u proizvodnju nove generacije svjetala za automobile. Odelo Slovenija je renomirani proizvođač stražnjih automobilskih svjetala i svjetla za kočenje za vrhunske marke automobila, piše portal Siol.net.

 

130milijuna

eura iznosili su prihodi od prodaje tvrtke Odelo Slovenija 2016.

Sada će proizvoditi stražnja svjetla najnovije generacije na projektima Audi A6 i Mercedes CX118. Uloženi novac će upotrijebiti za kupnju suvremenih strojeva za ubrizgavanje i zavarivanje te uvođenje novih tehnologija u proizvodnju kao što su OLED tehnologija, lasersko zavarivanje i automatizacija proizvodnje.

Počeli serijsku proizvodnju

Tim projektom planiraju ostvariti dodatnih 115 milijuna eura prihoda u sljedećih pet godina. Očekuje se zapošljavanje 27 novih osoba, od kojih 25 u proizvodnji. Projekt je slovenska država uvrstila u razvojne projekte, te će ga financijski podržati. Krajem srpnja kompanija je Ministarstvu gospodarstva podnijela zahtjev za dodjelu 750.000 eura u sklopu regionalnih državnih potpora, što je oko 20 posto vrijednosti projekta. Ministarstvo je podržalo sufinanciranje projekta i predložilo vladi da ga odobri. Posljednji državni poticaj, nešto više od 1,2 milijuna eura, dobili su u prosincu 2011. godine.

 

750tisuća

eura financijska je potpora države za novi projekt

Proizvodnja i logistika Odela nalazi se u Preboldu i Črešnjevcima, gdje je zaposleno više od tisuću ljudi. Prošle godine Odelo Slovenija ostvario je gotovo 130 milijuna eura prihoda od prodaje i počeo serijsku proizvodnje u nekoliko projekata, za Audi (A5), BMW (M4 GTS – OLED, serija 3 GT, serija 5) i Mercedes-Benz (klasa E).

Među najvećim ulagačima

Ove je godine je kompanija počela serijsku proizvodnju nekoliko modela svjetala za automobile, što će im donijeti veće prihode i stvoriti potrebu za većim proizvodnim kapacitetima i dodatnim radnicima. Krajem prošle godine imali su 843 zaposlenika, a posao je dobilo još 248 ljudi. Dodana vrijednost po zaposleniku u Odelu Slovenija, prema posljednjim podacima, iznosi nešto manje od 49 tisuća eura, što je znatno više od prosjeka države, koji je 42.100 eura.

Odelo Slovenija nije samo jedan od najvećih poslodavaca i izvoznika u zemlji, već i jedan od najvećih investitora. Prošle godine, oko 20 milijuna eura namijenjeno je modernizaciji i proširenju kapaciteta. Na taj način uvrstili su se u popis deset najvećih inozemnih investitora u Sloveniji.     

Komentirajte prvi

New Report

Close