Zabrinuti i uplašeni: Od svih radnika traže prekovremeni noćni rad i odlazak u pogone udaljenije od 50 km

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2019. u 08:22
Nakon negodovanja inspekcije rada privremeno je zaustavljeno potpisivanje dokumenta koji značajno smanjuje zaštitu zaposlenika, 
Fotolia

Istim dokumentom od radnika je traženo i da budu saglasni da poslodavac može obustaviti isplate zbog korekcije plaće, ali i da može potraživanje naplatiti obustavama u visini koja prelazi dvije trećine plaće.

Noćni rad duži od jednog tjedna, prekovremeni rad noću neovisno o obiteljskom statusu, premještanje na drugo mjesto rada koje je udaljeno više od 50 kilometara. Također i privremeno upućivanje kod drugog poslodavca na razdoblje duže od godinu dana, dio je stavki iz tzv. suglasnosti koja je u ovh dana nuđena na potpisivanje radnicima Leonija u Malošištu, a koja je mnoge zaposlene zabrinula i uplašila.

Istim dokumentom od radnika je traženo i da budu saglasni da poslodavac može obustaviti isplate zbog korekcije plaće, ali i da može potraživanje naplatiti obustavama u visini koja prelazi dvije trećine plaće. “Kažu da onaj tko ne potpiše suglasnost neće osjetiti nikakve posljedice, ali kako da budem siguran da neće naći neki drugi razlog da me otpuste”, kaže jedan od zaposlenih za Blic. I dok u Leoniju tvrde da je ovakva suglasnost kojom se regulira noćni rad i druge situacije do kojih može doći sastavni dio ugovora o radu već 10 godina, da je u skladu sa zakonom i da se riječ o dokumentu čije nepotpisivanje ne povlači posljedice, u inspekciji rada navode da je nezakonito tražiti od zaposlenih da se unaprijed odreknu zakonom propisanih zaštita.

 

6tisuća

radnika zapošljava Leoni u tri srpske tvornice, a uskoro otvara još jednu

“Zaposleni nije dužan potpisati takvu suglasnost, niti može snositi negativne posljedice zbog toga. Nepotpisivanje saglasnosti ne može biti osnov za otkaz niti za druge sankcije”, objašnjavaju u Ministarstvu za rad zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

Dodaju da su nadležni u Leoniju izjavili kako je ovakva suglasnost trenutno povučena i da se ne dijeli zaposlenima dok svi šefovi ne objasne radnicima na što se zapravo odnosi, da je dobrovoljna i da niti jedan zaposlenik neće snositi odgovornost ako je ne potpiše.

Njemački proizvođač kabela za autoindustriju u Srbiji posluje od 2009. godine, a proizvodnja se odvija u tri tvornice, dok bi uskoro trebala krenuti i četvrta u Kraljevu u koju je uloženo 60 milijuna eura. Leoni u Srbiji zapošljava oko 6000 osoba.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izgleda da je poruka ovoga članka “nemojte se žaliti može biti i gore” Jel može kakav članak o normalnim firmama gdje je plaća 1000 eura i gdje se plaća svaki prekovremeni?

New Report

Close