Objavljen kod s kojim se može hakirati iPhone: ‘To je najveće curenje informacija u povijesti’

Autor: VLM , 09. veljača 2018. u 09:17
Foto: Press Association/PIXSELL

Ovo je najveće curenje informacija u povijesti, izjavio je Jonathan Levin, autor serije knjiga o Appleovim operativnim sistemima.

Netko je postavio izvorni kod za ključnu komponentu iPhone operativnog sustava – a to bi moglo omogućiti hakerima da pronađu nove načine ranjivosti Appleovog operativnog sustava.

Kod postavljen na portalu GitHub pod nazivom "iBoot" i u pitanju je dio iOS-a zadužen za sigurno uključivanje i gašenje operativnog sustava, piše theregister. Drugim riječima, ovo je program koji učitava iOS i to je prvi proces koji se aktivira kada uključite svoj iPhone. Njegova najvažnija uloga jest verificirati da je sustav zaista Appleov i da nije mijenjan.

U kodu stoji da je za iOS 9, ali njegovi dijelovi su sigurno iskorišteni i u novijim verzijama ovog operativnog sustava.

Apple je tradicionalno veoma suzdržan kada je objavljivanje kodova javnosti u pitanju i poduzeo je posebne korake kako bi iBoot bio siguran. Nagrade za pronalaženje bagova u njemu su ujedno i najvrjednije i mogu doseći vrijednost do 200.000 dolara.

– Ovo je najveće curenje informacija u povijesti, izjavio je Jonathan Levin, autor serije knjiga o Appleovim operativnim sistemima.

Pristup ovom kodu daje priliku hakerima da pronađu potencijalne mane i ranjivosti uz pomoć kojih mogu ugroziti ili kompromitirati iPhone.

Komentirajte prvi

New Report

Close