Obitelj Vladimira Putina zaštićena u sjeni

Autor: The New York Times , 13. svibanj 2012. u 22:00

Bila je prava rijetkost vidjeti ruskog premijera zajedno sa suprugom, no na kraju je to samo ponukalo mnoštvo pitanja o tome jesu li oni uopće još uvijek par. Ljudmila Putin prošloga je mjeseca na dan izbora došla na biračko mjesto kao pratnja suprugu Vladimiru Putinu.

U jednom mu je trenu dotaknula ruku, no on joj nije uzvratio. Iako su u konačnici izašli s birališta držeći se za ruke, reakcije već sljedećeg dana bile su prilično oštre. Na jednoj fotografiji koja kruži internetom Putin se naizgled rukuje sa suprugom. Ispod slike piše “Do sljedećeg susreta za šest godina”, kada su na redu novi izbori.Putinove se tako rijetko zajedno viđa u javnosti tako da nije jasno hoće li Putinova supruga obavljati ikakve dužnosti Prve dame tijekom njegovog novog predsjedničkog mandata. Ovo zajedničko pojavljivanje na dan izbora poslužilo je kao podsjetnik na gotovo neprobojnu tajnovitost kojom su okružene Putinova supruga i dvije kćeri od njegovog uspona na vlast otprije dvanaest godina. Javnost je uvjerena kako ruski vođa i njegova supruga žive odvojeno. Kćeri su im studirale pod lažnim imenima. Čak ni danas se ne zna žive li u Rusiji i čime se bave, ako uopće rade. Kada je 2008. godine u novinama Moskovski Korrespondent izašao članak o glasinama da se Putin namjerava razvesti te oženiti Alinom Kabaevom, dobitnicom zlatne Olimpijske medalje u ritmičkoj gimnastici, Putin je pobio te tvrdnje, a novine su ugašene. Nedugo nakon toga Putin je zamijenio predsjedničku fotelju onom premijerskom pa se njegovu suprugu još rjeđe viđalo u javnosti.

Još je nevjerojatnija nevidljivost njihovih kćeri, 27-godišnje Marije i 25-godišnje Ekaterine. Nema ih na društvenim medijima, a većina Rusa vjerojatno ih ne bi prepoznala na ulici. Putin često izjavljuje kako želi da njegove kćeri žive “normalnim životom”. Obje su pohađale sveučilište u Sankt Peterburgu, gdje je Marija studirala biologiju, a Ekaterina azijske studije. Južnokorejac pod imenom Yoon Joonwon, čiji je otac zaposlenik korejskog veleposlanstva u Moskvi, nedavno je potvrdio da je izlazio s Ekaterinom Putin. U medijima se, pak, Mariju Putin povezivalo s Jorritom Faassenom, Nizozemcem na visokom položaju u podružnicama ruske državne plinske tvrtke Gazprom.Čak ni bliski prijatelji ne žele ništa govoriti o Putinovoj obitelji. Sergej Roldugin, trenutno umjetnički direktor Glazbene kuće u Sankt Peterburgu, kum je Marije Putin. No njegov nam je pomoćnik rekao da Roldugin ne želi odgovarati na pitanja o obitelji. “Boji se pričati o takvim stvarima jer misli da gospodinu Putinu to baš i ne bi bilo drago”, objasnio nam je.

David M. Herszenhorn

Komentirajte prvi

New Report

Close