Novo Nordisk najavio ukidanje 1.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2016. u 14:20
Foto: Thinkstock

Novo Nordisk kontrolira gotovo polovicu svjetskog tržišta inzulina.

Najveći proizvođač lijekova za dijabetes u svijetu Novo Nordisk najavio je u četvrtak da će ukinuti 1.000 radnih mjesta širom svijeta kako bi smanjio troškove zbog cjenovnih pritiska u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ovo je jedna od nekoliko aktivnosti poduzetih kako bi se smanjili troškovi poslovanja budući da tvrtku u 2017. čeka izazovno konkurentsko okruženje, posebice na velikom američkom tržištu", priopćili su iz danske tvrtke.

Novo Nordisk još je prošlog mjeseca izvijestio da je u SAD-u izložen intenzivnom pritisku tvrtki koje upravljaju uslugama propisivanja lijekova na recept između zdravstvenih osiguravatelja i osiguranih pacijenata u SAD-u. Stoga su snizili prognozu rasta.

Novo Nordisk kontrolira gotovo polovicu svjetskog tržišta inzulina.

U četvrtak su potvrdili kolovošku prognozu o rastu prodaje u ovoj godini između pet i sedam posto u lokalnim valutama, te o povećanju operativne dobiti između pet i osam posto.

Napominju ujedno kako će najavljenih oko 2,4 posto radne snage, od trenutno 42.300 zaposlenih, biti otpušteno u odjelu istraživanja i razvoja i u sjedištu tvrtke, te u globalnom komercijalnom odjelu. Očekuje se da će oko polovice najavljenih otkaza biti podijeljeno u Danskoj.

Izvršni direktor Lars Rebien Sorensen izrazio je žaljenje zbog potrebe donošenja teške odluke o otpuštanju radnika. "Zaključili smo ipak da je to potrebno radi održive ravnoteže prihoda i rashoda", kazao je Sorensen u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close