Novartis prodaje GlaxoSmithKlineu udio u zajedničkoj kompaniji za 13 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2018. u 14:08
Foto: Reuters

U britanskoj su pak kompaniji kupnju udjela obrazložili realizacijom strateških poslovnih planova.

Švicarski farmaceutski div Novartis objavio je u utorak da će prodati udio u zajedničkoj kompaniji za zdravstvenu potrošačku njegu britanskom partneru GlaxoSmithKlineu (GSK) za 13 milijardi dolara.

Iz švicarske grupe navode da će im prodaja 36,5-postotnog udjela omogućiti pojačani fokus "na razvoj i rast temeljnog poslovanja".

U britanskoj su pak kompaniji kupnju udjela obrazložili realizacijom strateških poslovnih planova.

Novartis i GSK osnovali su zajedničku kompaniju za zdravstvenu potrošačku njegu 2015. godine nakon velike reorganizacije portfelja lijekova švicarskog diva.

Prema sporazumu iz 2015. godine Novartis je početkom ovog mjeseca stekao pravo prodaje udjela GSK-u. Dovršetak transakcije očekuje se u drugom tromjesečju ove godine pod uvjetom da dobije potrebne regulatorne dozvole.

"Naše zajedničko ulaganje s GSK-om dobro napreduje ali sada je pravi trenutak da Novartis po atraktivnoj cijeni proda imovinu koja ne spada u njegovo temeljno poslovanje", izjavio je izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan prema priopćenju.

"Potez će proširiti naš manevarski prostor za raspoređivanje kapitala u razvoj temeljnog poslovanja, za povećanje prinosa dioničarima i realizaciju dopunske akvizicije usmjerene na kreiranje vrijednosti u procesu stvaranja vodeće kompanije za lijekove, oslonjene na digitalne elemente i podatke", dodaje.

Novartisova prodaja udjela predstavlja prvu veliku transakciju otkada je Narasimhan prošlog mjeseca preuzeo kormilo u tvrtki, zamijenivši na poziciji izvršnog direktora zamijenio Joea Jimeneza.

Novartis je u siječnju objavio da je u 2017. godini ostvario "dobar poslovni rezultat" zahvaljujući dobroj prodaji dva ključna lijeka. Neto dobit poskočila im je 15 posto, na 7,7 milijardi dolara. Prihodi su uvećani jedna posto, na 49,1 milijardu dolara.

GlaxoSmithKline je u 2017. godini ostvario 70 posto veću neto dobit, od 1,5 milijardi funti.

Komentirajte prvi

New Report

Close