Nokia smanjila Microsoftovu dobit, Apple rastao 12 posto

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2014. u 22:01
Šef Microsofta Satya Nadella zadovoljan je rezultatima/REUTERS

Unatoč novom padu prodaje iPada, rast prodaje iPhonea za 13 posto podigao je kvartalnu dobit Applea na 7,7 milijardi dolara.

Američki tehnološki divovi ostvarili su u drugom tromjesečju ambivalentne rezultate.

Tako je dobit Microsofta u drugom tromjesečju dosegla je 4,6 milijardi dolara, sedam posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, ponajviše zbog gubitka Nokije. Finski proizvođač, kojeg je Microsoft kupio u travnju za 7,2 milijarde dolara kako bi se uključio na brzorastuće tržište pametnih telefona, ostvario je u drugom kvartalu gubitak od 692 milijuna dolara.Poslovodstvo Microsofta procjenjuje da će Nokia prestati biti gubitaš do polovice 2016. godine, premda njezin novi Lumia telefon nije ostvario osobiti uspjeh, osvojivši svega četiri posto svjetskog tržišta.

 

55centi

po dionici iznosi dobit Microsofta, a očekivalo se 59 centi

Kako bi smanjio troškove poslovanja, Microsoft je prošloga tjedna najavio ukidanje 18.000 radnih mjesta od ukupno 127.000, što predstavlja najveće restrukturiranje u gotovo 40-godišnjoj povijesti kompanije. Pritom će u Nokiji biti ukinuto oko 12.500 radnih mjesta. Ukupni prihodi Microsofta porasli su u drugom tromjesečju 17 posto, na 23,4 milijarde dolara, što je nešto više od očekivanja analitičara, a dio tog rasta zahvaljuje se dodavanju Nokijinih prihoda od približno dvije milijarde dolara. Microsoftova dobit od 55 centi po dionici nešto je manja od procjena analitičara od 59 centi.Što se pak tiče Applea, njegova neto dobit dosegnula je u drugom tromjesečju 7,7 milijardi dolara što je 12 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ponajviše zbog rasta prodaje iPhonea, dok je prodaja iPad tablet računala ponovno pala.

U proteklom tromjesečju Apple je prodao 35,2 milijuna iPhonea, što je 13 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.Međutim, prodaja iPad tableta pala je drugo tromjesečje zaredom, i to za devet posto na 13,3 milijuna, što je posljedica povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacijskom sustavu. Prihodi Applea porasli su u drugom tromjesečju za šest posto na 37,4 milijarde dolara, dok su analitičari očekivali 38 milijardi. Posljednjih godina Apple nove modele predstavlja u rujnu, pa se ujesen ove godine očekuje novi iPhone s većim zaslonom.

Sprema se nešto novo

Apple u razvoj utrošio 1,6 milijardi dolara

Špekulacije o novom tehnološkom iskoraku Appleovih proizvoda dodatno su potaknuli objavljeni tromjesečni podaci o snažnom skoku troškova za razvoj i istraživanje. Naime, na istraživanje i razvoj Apple je utrošio 1,6 milijardi dolara, odnosno četiri posto ukupnih prihoda što je najveći udjel još od 2006. godine, prije nego je prvi iPhone predstavljen. Na godišnjoj razini za taj segment poslovanja utrošeno je 36 posto više novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close