Nokia se fokusira na mreže i navigaciju

Autor: Tomislav Pili , 29. travanj 2014. u 22:00
Reuters

Nokia želi stvoriti najdetaljniji navigacijski sustav što tu diviziju čini potencijalnom metom preuzimanja.

Finska Nokia okreće novi list. Taj nekad vodeći svjetski proizvođač mobitela u utorak je objavio kako će Stephena Elopa na mjestu prvog čovjeka zamijeniti Rajeev Suri, indijski inženjer koji u ponosu finske visokotehnološke industrije radi već 20 godina.

Kako dolazi s mjesta direktora u mrežnoj diviziji Nokie, analitičari smatraju kako će Suri snažno utjecati na razvoj divizije za bežične mreže koja u operativnoj dobiti kompaniji sudjeluje s više od 70 posto udjela.Imenovanje Surija koji dužnost preuzima početkom svibnja nije jedina dobra vijest iz Nokie. Naime, kompanija namjerava utrošiti pet milijardi eura na dividende, otkup dionica i smanjenje zaduženosti. Na dividendu će otići 800 milijuna eura ili 11 eurocenti po dionici na ime dividende za prošlu i ovu godinu. Na vijesti iz Espooa ulagači na burzi u Helsinkiju reagirali su lansiravši dionicu kompanije za sedam posto na preko 5,5 eura.

To je najveći skok cijene od lanjskog listopada. Fokusiranje na mrežni sektor ima posebno značenje u stvaranju "nove Nokie" nakon nedavne prodaje proizvodnje mobitela američkom Microsoftu za 7,5 milijardi dolara. Naime, Nokia ima još dvije divizije – mobilnu navigaciju te sektor za licenciranje patenata. No, razvoj mobilnog navigacijskog sustava pod imenom HERE mogao bi biti novi dragulj, Nokia već dominira tržištem navigacijskih sustava za automobile s 80 posto udjela. Žele stvoriti najdetaljniji navigacijski sustav što tu diviziju čini potencijalnom metom preuzimanja. Sada mobilna navigacija sudjeluje sa sedam posto u ukupnim prihodima.

Komentirajte prvi

New Report

Close