NLB dao izvanredni otkaz Ani Kralj

Autor: Suzana Varošanec , 18. siječanj 2012. u 14:55

Sudovi bilježe brojne plombe u zemljišnim knjigama na dio vlasništva Optima Leasinga u korist obitelji Crnčević

Ana Kralj, dosadašnja predsjednica Uprave Optima Leasinga, dobila je ovih dana izvanredni otkaz od vlasnika – Nove Ljubljanske banke (NLB), tvrde upućeni izvori. Drugi moment presudan za Optima Leasing vezan je uz tužbeni zahtjev njezinog bivšeg suvlasnika, odnosno obitelji Gorana Crnčevića. U proteklih mjesec dana sudovi su zabilježili brojne plombe u zemljišnim knjigama na dio vlasništva Optima Leasinga u korist obitelji Crnčević koja je od sredine prošle godine u velikom sudskom sporu s NLB-om.

Plombe na imovinu
Kako je upisano da postoji spor, to znači da ako NLB krene u prodaju imovine Optima Leasinga, primjerice radi sanacije tvrtke, svugdje će se pojaviti zabilježba spora. To bi navodno trebalo onemogućiti eventualnu rasprodaju imovine te će biti teško pronaći kupca koji je spreman kupiti imovinu opterećenu velikim teretom. Dobru pregoravačku poziciju stvara sama činjenica zabilježbe spora dok god on postoji, odnosno dok ne dođe do eventualne nagodbe između NLB-a i obitelji Crnčević. Naime, štetu koju su članovi obitelji Crnčević, vlasnici trgovačkih društva iz poslovnog sustava Spectator, pretrpjeli zbog nezakonitih postupaka Optima Leasinga ovlašteni revizor i sudski vještak procijenili su na čak 157 milijuna eura! Na temelju njihova izvješća obitelj Crnčević podnijela je sudsku tužbu u kojoj od NLB-a zahtijeva naknadu štete prouzročene nezakonitim postupcima vodstva Optima Leasinga, a podnijeli su i kaznenu prijavu protiv (ne)odgovornih osoba u tim društvima. Jer ti su postupci, kako su Crnčevići tvrdili od samog početka, imali jedan jedini cilj: zaustaviti njih kao manjinske vlasnike u pokušaju razotkrivanja sumnjivih plasmana još sumnjivijim tvrtkama i njihovim vlasnicima. Razvoj događaja koji kulminira opozivom Ane Kralj ide na ruku tužiteljima NLB-a te se može potvrditi da je Goran Crničević posve točno i na vrijeme upozoravao da se Optima Leasing dobro ne vodi. Loše upravljanje pokazuje se i u svijetlu nedovoljnog osiguranja naplate potraživanja što, upućeni tvrde, uz gospodarsku krizu stvara pretpostavke za krah same kuće jer kako drugačije protumačiti potez Uprave Optima Leasinga da upiše hipoteku od 72 milijuna eura na zemljištu na Borovju u Zagrebu čija je vrijednost tek 12 milijuna o čemu je Poslovni dnevnik već pisao. Osobe iz NLB-a koje su bile uključene u taj posao redom su smijenjene. Smijenjen je i Borut Simonič, predsjednik Nadzornog odbora Optima Leasinga u vrijeme kad se odvijao najžešći sukob s hrvatskim suvlasnikom Crnčevićem. Simonič je istodobno smijenjen i s funkcije predsjednika uprave NLB Leasinga Ljubljana kada je smijenjen i cijeli NO NLB Leasing Ljubljana, a brojne odgovorne osobe u NLB grupi podnijele su ostavke.

Gubitak u regiji
Istrage u raznim leasing kućama NLB-a u regiji pokazuju da su slične nezakonitosti bile, čini se, obrazac ponašanja: nižu se skandali i u BIH i Srbiji, te se upavo otvara nova slična priča u Bugarskoj. Prema nekim procjenama, gubici NLB-a u regiji penju se na više od milijardu eura. To dodatno ugrožava ionako pogoršani kreditni rejting Slovenije i otvara pitanje hoće li NLB uopće doživjeti da sam, bez utjecaja politike, razmotri ponudu Agrokora za kupovinu dijela Mercatora.

Komentari (2)
Pogledajte sve

obrisali ste komentar??? hahah
pa ajde da pišemo novi. kako to da na skupštini OL-a nije smjenjena uprava?
e drugovi crnčevički, nema više vas srba i hdz-a na vlasti da vas pokrivaju. jedino šta vam preostaje je da i dalje naručujete članke, novinarima dobro došlo, imaju šta da pišu jer “žuta štampa” ipak povećava prodaju, a profit je profit u kakvom god obliku bio!

ajde obrišite i ovo čim crnčevići vide šta piše, ja vam na sreću nemoram plaćati da ovo bude vidljivo na portalu. istina je da kratko traje, taman dok crnčuge pročitaju i dojave vam, ali ipak mi je besplatno, hehe

***obrisano***

New Report

Close