Njemačku Stadu, vlasnika srpskog Hemofarma, kupili fondovi

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2017. u 22:00
Fotolia

Bain Capital i Cinven farmaceutsku kompaniju platit će 5,3 mlrd. eura.

Njemačka farmaceutska grupa Stada, u sklopu koje od 2006. godine posluje i srpski Hemofarm, prihvatila je ponudu dva investicijska fonda, Bain Capital i Cinven, za preuzimanje dionica u vrijednosti od 5,31 mlrd eura, potvrdio je Matthias Wiedenfels, generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora Stada grupe.
“Nakon višemjesečnih pregovora s američkim fondom Bain Capital i britanskim Cinvenom, dogovorena je cijena dionica od 66 eura (odnosno 65,28 + dividenda). “Upravni i Nadzorni odbor Stade prihvatili su ovu cijenu kao odgovarajuću i preporučili dioničarima da prodaju svoje udjele”, rekao je Wiedenfels koji je zajedno sa generalnim direktorom Hemofarma Ronaldom Seeligerom, posjetio sjedište kompanije u Vršcu.

Kako je objašnjeno, riječ je o promeni vlasništva, ali ne i načinu poslovanja. Otpuštanja radnika, kažu, neće biti, barem u sljedeće četiri godine, a nisu isključene ni nove investicije.
Osim s fondovima Bain Capital i Cinven, kako je eKapija ranije pisala, Stada je pregovarala i s kineskom kompanijom Shanghai Fosun Pharmaceutical kao i konzorcijem Adventa i Permire.
“Zaposleni u Srbiji, njih 3000, kao i njihove kolege u još 30 zemalja svijeta nemaju razloga za brigu jer se budući vlasnik obvezao da neće mijenjati radna prava i zarade, kao i da će se suzdržati od otkaza u sljedeće četiri godine, uz izuzetak onih koji su već bili planirani”, rekao je Wiedenfels.

Hemofarm izvozi u 38 zemalja, ima suvremene tvornice, usklađene s najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima, koje se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
Strateškom reorganizacijom koncerna Stada, prošle godine je osnovana grupa za jugoistočnu Europu koju predvodi Hemofarm, čime je Srbija postala središte regije tog multinacionalnog koncerna. Hemofarm vodi poslovanje u jugoistočnoj Europi, pokrivajući Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Bugarsku, Rumunjsku i Srbiju.

Stada je kolovozu 2006. godine kupila 98% dionica farmaceutske kompanije iz Vršca. Njemačka grupa je za 3,3 milijuna dionica Hemofarma platila nešto više od 475 milijuna eura, jer je za jednu dionicu ponudila 146,97 eura.
Kompanija Hemofarm je među vodećim proizvođačima lijekova i izvoznicima iz Srbije. U vršcu se proizvode više od četiri milijarde tableta i kapsula godišnje, a 2016. godine, gledano u proizvodnim jedinicama, 72% proizvodnje realizirano je za izvoz. U posljednjih godinu dana Hemofarm je obavio dvije akvizicije u Srbiji: od kolovoza 2016. u sastavu vršačkog Hemofarma posluje kompanija Ivančić i sinovi, a početkom 2017. preuzeli su i kompaniju Velexfarm koja se bavi prometom farmaceutskih proizvoda na veliko. 

Komentirajte prvi

New Report

Close