Njemački Siemens planira IPO svog medicinskog ogranka Healthineersa

Autor: Poslovni.hr/H , 19. veljača 2018. u 12:52
FOTO: Reuters

Njemački industrijski konglomerat Siemens u ponedjeljak je objavio kako inicijalnu ponudu dionica (IPO) za dio poslovanja s medicinskom opremom Healthineers planira dovršiti u prvoj polovini 2018. godine, a očekuje se da će to biti najveći IPO u Njemačkoj u proteklih više od 20 godina.

Grupa je objavila će na Frankfurtskoj burzi ponuditi značajan manjinski udjel u dijelu poslovanja s medicinskom opremom radi kreiranja likvidnog tržište za dionice Siemens Healthineersa. 

Očekuje se da će IPO biti dovršen u prvoj polovini kalendarske 2018. godine, ovisno o uvjetima na tržištu kapitala, stoji u priopćenju grupe. Prema nagađanjima u njemačkim medijima, Siemens bi mogao prodati udio od 15 do 25 postu u Healthineersu.

Mediji planirani izlazak na burzu, kojim u Siemensu namjeravaju namaknuti oko devet milijardi eura (11,2 milijardi dolara), opisuju kao najveći u Njemačkoj nakon IPO-a Deutsche Telekoma (DT) 'teškog' oko 10 milijardi eura iz 1996. godine.

Iz Siemensa u priopćenju nisu ulazili u pojedinosti, napominjući tek da će "dugoročno zadržati većinski udio u Siemens Healthineersu".

"Siemens Healthineers sada je spreman za debi na tržištu", kazao je Michael Sen, član upravnog odbora Siemensa..

Healthineers proizvodi medicinske uređaje kao što su ultrazvučni uređaji i oprema za laboratorijsku dijagnostiku. Taj je dio poslovanja među najvećima i najprofitabilnijima u Siemensu i vodeći je igrač u toj industriji u svijetu.

U fiskalnoj 2017. godini ostvario je prihode od 13,8 milijardi eura i prilagođenu dobit od 2,5 milijardi eura, što mu je omogućilo profitnu maržu od oko 18 posto, prema priopćenju.

Siemens Healthineers u Hrvatskoj danas osigurava prodaju, montažu, instalaciju, održavanje i servisiranje cjelovitog medicinskog programa Siemens Healthineers, navodi se na hrvatskim službenim mrežnim stranicama kompanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close