Njemački Siemens planira IPO svog medicinskog ogranka Healthineersa

FOTO: Reuters FOTO: Reuters

Njemački industrijski konglomerat Siemens u ponedjeljak je objavio kako inicijalnu ponudu dionica (IPO) za dio poslovanja s medicinskom opremom Healthineers planira dovršiti u prvoj polovini 2018. godine, a očekuje se da će to biti najveći IPO u Njemačkoj u proteklih više od 20 godina.

Grupa je objavila će na Frankfurtskoj burzi ponuditi značajan manjinski udjel u dijelu poslovanja s medicinskom opremom radi kreiranja likvidnog tržište za dionice Siemens Healthineersa. 

Očekuje se da će IPO biti dovršen u prvoj polovini kalendarske 2018. godine, ovisno o uvjetima na tržištu kapitala, stoji u priopćenju grupe. Prema nagađanjima u njemačkim medijima, Siemens bi mogao prodati udio od 15 do 25 postu u Healthineersu.

Mediji planirani izlazak na burzu, kojim u Siemensu namjeravaju namaknuti oko devet milijardi eura (11,2 milijardi dolara), opisuju kao najveći u Njemačkoj nakon IPO-a Deutsche Telekoma (DT) 'teškog' oko 10 milijardi eura iz 1996. godine.

Iz Siemensa u priopćenju nisu ulazili u pojedinosti, napominjući tek da će "dugoročno zadržati većinski udio u Siemens Healthineersu".

"Siemens Healthineers sada je spreman za debi na tržištu", kazao je Michael Sen, član upravnog odbora Siemensa..

Healthineers proizvodi medicinske uređaje kao što su ultrazvučni uređaji i oprema za laboratorijsku dijagnostiku. Taj je dio poslovanja među najvećima i najprofitabilnijima u Siemensu i vodeći je igrač u toj industriji u svijetu.

U fiskalnoj 2017. godini ostvario je prihode od 13,8 milijardi eura i prilagođenu dobit od 2,5 milijardi eura, što mu je omogućilo profitnu maržu od oko 18 posto, prema priopćenju.

Siemens Healthineers u Hrvatskoj danas osigurava prodaju, montažu, instalaciju, održavanje i servisiranje cjelovitog medicinskog programa Siemens Healthineers, navodi se na hrvatskim službenim mrežnim stranicama kompanije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve