Nizozemci uništili željezaru Nikšić, sada traže 72 mil. eura odštete

Autor: Milan Šćekić /VLM , 10. prosinac 2012. u 19:30
Željezara se oporavila pod nikšićkim Neksanom, a početkom ove godine kupio ju je turski Tosçelik/Ž. B./PIX

Nakon ‘protjerivanja’ Nizozemaca crnogorska vlada je neplaćene kredite i kamate MNSS-a sanirala sa 33 milijuna eura.

Nizozemska kompanija Montenegro Specialty Steels (MNSS)  koja je pet godina bila vlasnik željezare Nikšić pokrenula je sudski postupak protiv Crne Gore i traži odštetu od 72 milijuna eura.

Naime MNSS je umjesto oporavka proizveo nove gubitke te ostavio pravu pustoš u jednom od najvećih crnogorskih poduzeća pa je doslovno protjeran godinu dana nakon odlaska.Nakon dvije neuspjele privatizacije u kojima su sudjelovale ruske kompanije Rusmontstil i Midland Resorces Holding nikšićku zeljezaru, koja je nekada zapošljavala oko 7000 radnika i bila jedna od najvećih na Balkanu, krajem 2006. godine kupio je nizozemski MNSS uz obećanje kako će je vratiti na nekadašnje visoke pozicije u metalurškoj industriji. Umjesto najavljenih ulaganja od nekoliko desetaka milijuna eura u osuvremenjivanje proizvodnje Nizozemci su nakon pet godina boravka u Nikšiću iza sebe ostavili još veće probleme rasprodajući u bescjenje imovinu željezare.Lani u travnju, nakon brojnih bezuspješnih zahtjeva, u željezari je uveden stečaj, a ogorčeni radnici su protjerali nizozemski menadžment iz kompanije. Nizozemci su iza sebe ostavili ogoljenu željezaru, ogromne gubitke i nepodmirene kreditne obaveze. Crnogorogorska vlada je nakon uvođenja stečaja za neplaćene kredite i kamate nizozemskog menadžmenta, platila 33 milijuna eura.Sada kada nizozemske kompanije već odavno nema u Nikšiću u MNSS-u su podigli tužbu kod Međunarodnog suda za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) i to je prvi slučaj da se država Crna Gora našla pred međunarodnim pravosudnim institucijama zbog spora sa stranim ulagačima.

Nizozemci tvrde da se crnogorska vlada, više puta tijekom njihovog boravka u Nikšiću, miješala u rad i upravljanje željezarom što je izazvalo štetne posljedice po MNSS i proizvelo veliku materijalnu štetu. Zato MNSS od Podgorice traži odštetu od 72 milijuna eura.Iz crnogorske vlade na optužbe MNSS-a, odgovaraju kako su ispunili sve svoje obaveze iz sklopljenog ugovora  koji proizlaze iz domaćih i međunarodnih zakona,kao i da su svo vrijeme bili naklonjeni nizozemskoj kompaniji, čak i više nego su bili dužni da čine.U MNSS-u pak tvrde da imaju više pravnih osnova za pokretanje tužbe protiv Crne Gore kod međunarodnih institucija. Tu svoju tvrdnju potkrijepljuju činjenicom da su dobili odobrenje glavnog tajnika ICSID-a za pokretanje tužbe. Uz to nizozemska kompanija se poziva i na bilateralni investicijski sporazum koji su 2002. godine potpisali  Nizozemska i  Savezna republika Jugoslavija u čijem je sastavu Crna Gora tada bila i koji važi do 2017. godine. Nakon odlaska nizozemskog MNSS-a posrnula nikšićka željezara je promijenila još dva vlasnika. Najprije je tom kompanijom upravljao nikšićki Neksan koji je, u relativno malo vremena postigao impresivne poslovne uspjehe, podigao proizvodnju i kvalitetu i u više navrata izvezao značajne količine čelika na njemačko tržište. Za kupnju nikšićke željezare bio je zainteresiran njemački Scholz Edelstahl, međutim ona je početkom ove godine za 15 milijuna eura i obavezna ulaganja od 35 milijuna, prodana turskom koncernu Tosçelik.

Komentirajte prvi

New Report

Close