NIS ulaže 1,5 milijardi eura u modernizaciju i širenje

Autor: Rato Petković,VLM , 27. prosinac 2011. u 22:00

Modernizacijom prodajne mreže obuhvatit će se 250 prodajnih mjesta koje srpska naftna kompanija ima u Srbiji, ali i Rumunjskoj, Bugarskoj i BiH

Planiranim ulaganjem 1,5 milijardi eura u sljedeće tri godine NIS će biti najveći investitor u Srbiji. Kiril Kravčenko, glavni direktor srpske naftne kompanije u kojoj ruski Gaspromnjeft ima 51 posto vlasništva, kaže da su najveća ulaganja namijenjena istraživanju i proizvodnji sirove nafte, nastavku modernizacije prerađivačkih kapaciteta te širenju prodajne mreže. Modernizacijom prodajne mreže obuhvatit će se 250 prodajnih mjesta u Srbiji, ali i Rumunjskoj, Bugarskoj i BiH.

Realizira li NIS svoje strateške ciljeve, procjenjuje se da bi se tržišna kapitalizacija kompanije sa sadašnjih milijardu dolara mogla utrostručiti do kraja 2013. Dapače, do 2020. dosegla bi deset milijardi dolara, što je deseterostruko više u odnosu na postojeću vrijednost. To će osobito pogodovati vlasnicima NIS-ovih dionica. Naime, čak 4,5 milijuna građana Srbije dobilo je besplatne dionice koje su u trenutku podjele vrijedile svega pet eura. U međuvremenu im je vrijednost na Beogradskoj burzi gotovo udvostručena. Među vlasnicima dionica NIS-a je i Zagrebačka banka. Građani su svojedobno rasprodavali dionice jer im je trebao novac, a najveći kupac bio je srpski kralj šećera Miodrag Kostić. No i on ih je prodao kad je dionicama porasla vrijednost. Procjenjuje se da je na tom poslu Kostić zaradio nekoliko milijuna eura. U modernizaciju pančevačke rafinerije dosad je uloženo 300 milijuna eura. Iduće godine, kad bi posao trebao biti završen, uložit će se još 250 milijuna eura.

Osim naftnim derivatima NIS se na regionalnom tržištu namjerava nametnuti još nekim strateškim projektima. Najavljeno je otvaranje linije za proizvodnju temeljnih ulja te konverziju mazuta u kvalitetnije, tzv. bijele derivate. Za geološka istraživanja namijenjeno je 150 milijuna eura, a za modernizaciju postojećih bezinskih crpki i proširenje prodajne mreže odvojit će se 127,5 milijuna eura. Dodatnih 34,3 milijuna eura NIS će uložiti u zaštitu okoliša. NIS predviđa i ulaganja u gradnju objekata za proizvodnju struje, pri čemu će se kao pogonsko gorivo koristiti ruski plin. Srbijagas je već postigla sporazum s Gazpromom o desetgodišnjoj isporuci plina. Srbija će godišnje uvoziti pet milijardi kubičnih metara plina, dvostruko više od dosadašnjih količina. Na temelju ugovorene desetogodišnje isporuke plina Srbijagasu je odobrena 12 posto niža cijena, a tu pogodnost moći će koristiti komercijalni korisnici, odnosno potrošači koji su dosad plaćali punu cijenu. Povećane su narudžbe posljedica opredjeljenja gradnje energetskih objekata na plinsko gorivo, a prva energotoplana na plin bit će izgrađena u Novom Sadu, sjedištu NIS-a.

Školovanje

Čak 1,4 milijuna eura za izobrazbu zaposlenika
Desetogodišnja razvojna strategija Naftne industrije Srbije obuhvaća i ulaganje u kadrove. Samo u ovoj godini u školovanje je uloženo 1,4 milijuna eura. Po sastavu zaposlenih kompanija je međunarodna jer u njoj rade stručnjaci iz 22 zemlje, najviše u vlastitom znanstveno-istraživačkom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close