NIS ne zna koliko mu vrijedi imovina

Autor: Rato Petković , 11. veljača 2010. u 22:00

Prema neslužbenom popisu NIS u Hrvatskoj ima dva odmarališta, 25 benzinskih crpki, tri skladišta naftnih derivata te dvije trgovine

Beogradski mediji najavili su kako će u predstojećem susretu predstavnika Hrvatske i Srbije, koji se treba održati do kraja veljače, glavna tema razgovora biti rješavanje sudbine imovine Naftne industrije Srbije (NIS) koju ta kompanija ima u Hrvatskoj.

Neriješeni odnosi
Prema neslužbenom popisu NIS u Hrvatskoj ima dva odmarališta (u Rovinju i na Hvaru), 25 benzinskih crpki, tri skladišta naftnih derivata, te dvije prodavaonice i skladišni prostor, ali je pravni status imovine nepoznat. Imovina, izražena u novcima, računovodstveno je procijenjena na oko 50 milijuna eura, dok je realnu teško precizno utvrditi. Ruska kompanija Gazpromnjeft, kao većinski vlasnik NIS-a (51 posto), nastoji sastaviti popis imovine kako bi znala koju je vrijednost kupila. Zasad joj to teško uspijeva i kada je u pitanju imovina koju NIS ima u Srbiji. Najveći dio, oko 55 posto, imovine Naftne industrije Srbije godinu dana nakon prodaje još se nalazi na popisu Republičke direkcije za imovinu, odnosno u vlasništvu države Srbije. Prema informacijama Uprave Naftne industrije Srbije kompanija je dosad uknjižila svega jedan posto ukupne imovine. Naime, srbijanska vlada je prodala većinski udio naftne kompanije a da prije toga nije riješila imovinske odnose između Naftne industrije Srbije i pojedinih javnih poduzeća tako da je sada problematično utvrditi što kome pripada. Najsporniji su odnosi sa Srbijagasom i Transnaftom. Srbijagas je bacio oko na plinska nalazišta, ali Uprava Naftne industrije Srbije smatra da pravo eksploatacije pripada naftnoj kompaniji jer je ona registrirana za istraživanja i korištenje izvora nafte i plina o čemu postoji ugovor s državom. Izvjesno je da naftna polja i plinska nalazišta ostaju u državnom vlasništvu, s tim da Gazpromnjeft nasljeđuje pravo eksploatacije uz plaćanje nadoknade državi.

Rušenje vrijednosti
Osim Gazpromnjefta za utvrđivanje imovine zainteresirano je i oko pet milijuna građana koji su dobili po pet besplatnih dionica Naftne industrije Srbije. Pojedinačna vrijednost dionica procijenjena je na 5,4 eura, ali će se njihova vrijednost znati kada se Naftna industrija Srbije odluči za inicijalnu javnu ponudu dionica. Proces preregistracije imovine nije izravno povezan s preobrazbom Naftne industrije Srbije iz zatvorenog u otvoreno dioničko društvo i izlistavanjem dionica te kompanije na burzi, ali je u uskoj vezi s utvrđivanjem vrijednosti dionica na burzi. Prema ocjeni srpskih burzovnih stručnjaka teško je očekivati da će kompanija koja ima manje od jedan posto registrirane imovine na vlastito ime imati veću tržišnu vrijednost.

Ina

Suradnja u trećim zemljama
Uprava NIS-a ponudit će Ini suradnju u istraživanju i eksploataciji nalazišta nafte u trećim zemljama. Kao zemlje u kojima bi dvije kompanije mogle zajednički nastupiti spominju se Sirija i Crna Gora, ali se ne isključuju ni druge države.

Zajednička iskustva
Naftagas, koji posluje u okviru NIS-a, surađivao je s Inom u istraživanju i eksploataciji nafte u Angoli.

Pouzdan partner
Uprava NIS-a smatra da je kompanija financijski dovoljno ojačala tako da može biti pouzdan partner u zajedničkim istraživačkim i eksploatacijskim poslovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close