Nijedna tvornica Bombardiera se neće gasiti

Autor: Sergej Novosel Vučković , 10. siječanj 2017. u 21:59
Odlučan Sigmar Gabriel/REUTERS

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel poručio kanadskom proizvođaču vlakova da pripazi što čini.

Kanadski Bombardier Transportation, jedan od velikih svjetskih proizvođača aviona i brzih vlakova, ostavit će sve svoje tvornice u Njemačkoj, iako su mediji provalili da razmatra zatvaranje nekih od njih i otpuštanje oko 8500 radnika, četvrtine ukupnog broja njih u toj zemlji. Da se situacija preokrene u korist radnika zaslužan je njemački vicekancelar i ministar gospodarstva, SPD-ovac Sigmar Gabriel, koji je odlučno kazao "nein" odlasku Bombaridera.

"Nijedna tvornica u Njemačkoj se neće gasiti", odlučan je bio Gabriel, komentirajući napise u Handelsblattu. Ocijenio je da, s druge strane, treba raspravljati o načinu kako se Bombardierovi pogoni mogu i moraju ubuduće razvijati, a ne donositi radikalne mjere koje nisu dobre za zaposlenost. Prvi njemački socijaldemokrat i vjerojatni konkurent svojoj nadređenoj, kancelarki Angeli Merkel u jesenskoj utrci za premijersko mjesto, pridobio je ovim potezom naklonost trudbenika koji izrađuju superbrze vlakove koji prometuju ne samo njemačkim već i talijanskim, španjolskim, finskim, američkim, indonezijskim… prugama nad i pod zemljom.

 

8,5 tisuća

radnika našlo bi se na udaru odluči li Bombardier zatvoriti neke pogone u Njemačkoj

Neki od njih voze i više od 300 km/h. Bombardier je u listopadu prošle godine obavio da bi u svom odjelu proizvodnje vlakova mogao srezati 7500 radnih mjesta, koja bi platila ceh zbog prekomjernih troškova i prekoračenih proračuna u sektoru proizvodnje zrakoplova. Bombardierovi modeli Dash 8 Q400, primjerice, čine i dio flote hrvatskog zračnog prijevoznika Croatia Airlines. U Njemačkoj su, navodi Handelsblatt, najugroženije tvornice vlakova u Goerlitzand Bautzenu, no Bombardier Transportatiton odbio je otkrivati gdje je mislio gasiti pogone, tvrdeći da konačna odluka još uvijek nije donesena.

Komentirajte prvi

New Report

Close