Nijedna tvornica Bombardiera se neće gasiti

Odlučan Sigmar Gabriel/REUTERS Odlučan Sigmar Gabriel/REUTERS

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel poručio kanadskom proizvođaču vlakova da pripazi što čini.

Kanadski Bombardier Transportation, jedan od velikih svjetskih proizvođača aviona i brzih vlakova, ostavit će sve svoje tvornice u Njemačkoj, iako su mediji provalili da razmatra zatvaranje nekih od njih i otpuštanje oko 8500 radnika, četvrtine ukupnog broja njih u toj zemlji. Da se situacija preokrene u korist radnika zaslužan je njemački vicekancelar i ministar gospodarstva, SPD-ovac Sigmar Gabriel, koji je odlučno kazao "nein" odlasku Bombaridera.

"Nijedna tvornica u Njemačkoj se neće gasiti", odlučan je bio Gabriel, komentirajući napise u Handelsblattu. Ocijenio je da, s druge strane, treba raspravljati o načinu kako se Bombardierovi pogoni mogu i moraju ubuduće razvijati, a ne donositi radikalne mjere koje nisu dobre za zaposlenost. Prvi njemački socijaldemokrat i vjerojatni konkurent svojoj nadređenoj, kancelarki Angeli Merkel u jesenskoj utrci za premijersko mjesto, pridobio je ovim potezom naklonost trudbenika koji izrađuju superbrze vlakove koji prometuju ne samo njemačkim već i talijanskim, španjolskim, finskim, američkim, indonezijskim... prugama nad i pod zemljom.

 

8,5 tisuća

radnika našlo bi se na udaru odluči li Bombardier zatvoriti neke pogone u Njemačkoj

Neki od njih voze i više od 300 km/h. Bombardier je u listopadu prošle godine obavio da bi u svom odjelu proizvodnje vlakova mogao srezati 7500 radnih mjesta, koja bi platila ceh zbog prekomjernih troškova i prekoračenih proračuna u sektoru proizvodnje zrakoplova. Bombardierovi modeli Dash 8 Q400, primjerice, čine i dio flote hrvatskog zračnog prijevoznika Croatia Airlines. U Njemačkoj su, navodi Handelsblatt, najugroženije tvornice vlakova u Goerlitzand Bautzenu, no Bombardier Transportatiton odbio je otkrivati gdje je mislio gasiti pogone, tvrdeći da konačna odluka još uvijek nije donesena.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!