Nevsun otkrio 70 tona zlata pokraj Bora

Autor: Poslovni dnevnik , 01. studeni 2017. u 12:02
Za otvaranje rudnika bit će potrebno uložiti 1,5 mlrd. dolara/FOTOLIA

Kanadska kompanija želi početi radove na eksploataciji bakra i zlata već sljedeće godine.

Kanadska rudarska kompanija Nevsun objavila je preliminarnu ekonomsku studiju izvodljivosti po kojoj je za otvaranje rudnika bakra i zlata u blizini Bora potrebno uložiti 1,5 milijardi dolara.

Očekuje se da će taj novi rudnik biti eksploatiran 15 godina i da će se za to vrijeme dobiti oko milijun tona bakra i gotovo 70 tona zlata, pišu Večernje novosti. "Već sljedeće godine u suradnji s vladom Srbije mogli bi početi s pripremama za otvaranje rudnika u području Čukaru peki, nedaleko od Bora", izjavio je Peter Kukielski, izvršni direktor kanadskog rudarskog diva.  "Ako sve bude teklo prema planu, rudnik bi trebao postati potpuno operativan 2021. godine", objašnjava Peter Kukielski.   

Planovi se mogu promijeniti, ali je izvjesno da će se ruda vaditi podzemnim putem, jer se nalazi na velikim dubinama, objašnjava list. Kako je utvrđeno istraživanjima, riječ je o ležištu od 42 milijuna tona rude, s prosječnim sadržajem bakra od 2,6 posto, zlata od 1,65 grama po toni i 0,13 posto arsena. Po trenutnim cijenama na Londonskoj burzi metala, bruto vrijednost ovog novog ležišta procjenjuje se na više od 12 milijardi dolara.

Nevsun bi bio obvezan državi Srbiji plaćati poreze od 15 posto, kao i pristojbu za korištenje mineralnih sirovina u iznosu od pet posto od neto prihoda. Međutim, zasad je riječ samo o gornjem sloju ležišta Čukaru peki, koje je u 100-postotnom u vlasništvu kanadaske kompanije. Istovremeno, nastavljaju se radovi na istraživanju dublje zone tog bogatog ležišta, u čemu je Kanađanima partner američka rudarska korporacija Freeport-McMoRan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close