Neto dobit RWE-a u 2012. smanjena 28 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 12:42
Peter Terium (Epa)

Za ovu godinu RWE očekuje operativnu dobit “u visini oko 5,9 milijardi eura”, temeljem prihoda od oko 54 milijarde eura.

Njemački energetski div RWE izvijestio je u utorak da mu se neto dobit u 2012. smanjila za 28 posto, dodajući da očekuje njezin značajan pad u narednim godinama zbog promjena na europskom energetskom tržištu.

Neto dobit RWE-a iznosila je u prošloj godini 1,306 milijardi eura i smanjena je 27,7 posto u odnosu na 2011. Operativna dobit povećana je pak 10,4 posto, na 6,416 milijardi eura, temeljem 3-postotnog povećanja prihoda, na 53,227 milijardi eura. Prodaja električne struje pala je 5,7 posto, na 227,8 milijardi kilovat sati (kWh), a prodaja plina smanjila se 4,8 posto, na 306,8 milijarde kWh.

"Unatoč teškim prilikama na tržištu 2012. je bila dobra financijska godina za RWE", rekao je izvršni direktor Peter Terium. "Jedan od čimbenika koji su pridonijeli poboljšanju rezultata bio je izostanak izvanrednih stavki iz 2011., nakon odluke Njemačke o postupnom odustajanju od nuklearne energije. U 2012. taj je teret bio puno lakši", rekao je Terium. "Imali smo koristi i od našeg programa poboljšanja efikasnosti i od uspješnih trgovinskih aktivnosti", dodao je.

Za ovu godinu RWE očekuje operativnu dobit "u visini oko 5,9 milijardi eura", temeljem prihoda od oko 54 milijarde eura. U razdoblju nakon toga "RWE očekuje da će se operativni rezultat značajno pogoršati s obzirom na strukturne promjene na europskom energetskom tržištu i na utjecaj tih promjena na naše izglede za zaradu. Mi smo kompanija koja mora teško raditi kako bismo imali budućnost", rekao je izvršni direktor Terium.

Njemački RWE partner je Hrvatske elektroprivrede u termoelektrani Plomin 2 ali nije iskazao interes za suradnju u projektu Plomin 3, navodeći u rujnu prošle godine kao razlog "prilagodbu strategije u pogledu strukture portfelja europskih elektrana i tekućih kapitalnih ograničenja".

Komentirajte prvi

New Report

Close