Neto dobit Erste banke u prvom polugodištu pala 9,4 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 11:51
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Erste&Steiermaerkische banka u prvih je šest mjeseci ostvarila neto dobit od 114,6 milijuna kuna, što je za 9,4 posto manje u usporedbi s istima razdobljem prošle godine, priopćeno je danas iz te banke.

Erste&Steiermaerkische banka u prvih je šest mjeseci ostvarila neto dobit od 114,6 milijuna kuna, što je za 9,4 posto manje u usporedbi s istima razdobljem prošle godine, priopćeno je danas iz te banke.

"Prvu polovicu 2014. i dalje karakteriziraju zahtjevni tržišni uvjeti koji se reflektiraju i na poslovanje bankarskog sektora. Zadovoljni smo što, unatoč tome, bilježimo stabilan, odnosno blago rastući trend operativnog poslovanja, što govori u prilog ispravnosti i dugoročnoj održivosti našeg poslovnog modela", kazao je predsjednik Uprave Erste banke Petar Radaković u izvješću o poslovanju.

U priopćenju se ističe da stabilnu poziciju banke potvrđuje operativni rezultat u prvoj polovini 2014., kada je iznosio 988,6 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

"Neto dobit je i dalje pod utjecajem povećanih troškova rezerviranja koji su bili očekivani i predviđeni za prvu polovicu 2014., a proizlaze iz trenutačnog stanja u gospodarstvu, provođenja postupaka predstečajnih nagodbi, kao i regulatornih zahtjeva. Shodno tome, postignuti financijski rezultat već je ranije bio ugrađen u poslovne planove banke za prvih šest mjeseci 2014.", navode dalje u priopćenju.

Ukupna aktiva Erste banke iznosila je na kraju prvog polugodišta 58,3 milijardi kuna, što je 3,1 posto manje u usporedbi s krajem prošle godine, pokazalo je poslovno izvješće.

Ukupni krediti banke krajem lipnja iznosili su 38,3 milijarde kuna i bili su za 3,7 posto manji u odnosu na kraj prošle godine. Ukupni depoziti u navedenom su razdoblju smanjeni za 2,3 posto, na 36,5 milijarde kuna.

Na razini Grupe neto dobit u prvih je šest mjeseci iznosila 196,7 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 12,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Kako prenosi Reuters, austrijska Erste Grupa u četvrtak je potvrdila prognoze koje je bila objavila početkom srpnja, kada je upozorila da će nove stavke vezane za poslovanje u Mađarskoj i Rumunjskoj rezultirati neto gubitkom na razini cijele 2014. u iznosu i do 1,6 milijardi eura.

Odluka Erste Grupe da 'očisti' bilancu trebala bi joj omogućiti poboljšanje rezultata poslovanja u 2015. godini, te da podmiri potražnju za zajmovima na svojim temeljnim tržištima u srednjoj i istočnoj Europi, izjavio je izvršni direktor austrijske Erste Grupe Andreas Treichl u današnjem priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close