Nestle propustio megapreuzimanja kako bi se koncentrirao na zdravu hranu

Nestle planira investirati stotine milijuna franaka u istraživanja prehrane za poboljšanje zdravlja i dugovječnosti

Švicarska prehrambena tvrtka Nestle u ovoj godini uglavnom nije ulazila u velike akvizicije usprkos tridesetak milijardi dolara gotovine koju je ljetos prikupila zahvaljujući prodaji vlasničkog udjela u oftalmološkoj kompaniji Alcon. Za razliku od Nestlea, konkurentske tvrtke u prehrambenom sektoru na akvizicije su ove godine potrošile milijarde dolara dok se nastavlja val konsolidacije u industriji, javlja Bloomberg.

Male akvizicije
Umjesto ulaganja u nove akvizicije, za koje na raspolaganju ima izdašnih 28,3 milijarde dolara “keša”, koliko je dobio od prodaje udjela u Alconu, Nestle je ulagao u male akvizicije i jačanje poslovanja zdrave hrane. To je u skladu s planovima vodstva tvrtke koje predvodi predsjednik Uprave Paul Bulcke koje u idućem desetljeću planira investirati stotine milijuna švicarskih franaka u istraživanja personalizirane i kliničke prehrane za povećanje zdravlja i dugovječnosti. U prilog tome govori da tvrtka ove godine nije sudjelovala u utrkama za tri najveće akvizicije u prehrambenom sektoru, nakon što je u siječnju u poslovanje sa smrznutim pizzama u SAD-u i Kanadi investirala 3,7 milijardi dolara, koje je preuzela od američkog Krafta. S druge strane, Nestleov konkurent Kraft Foods je zahvaljujući mega akviziciji Cadburya, vrijednoj 21 milijardu dolara, prerastao u najvećeg proizvođača slatkiša, američki Pepsi dogovorio je preuzimanje 66 posto dionica najvećeg ruskog proizvođača mliječnih proizvoda i sokova Wim-Bil-Dan za 3,8 milijardi dolara i time postao najveća kompanija za proizvodnju hrane i sokova u Rusiji dok je prehrambeni proizvođač Del Monte Foods prešao tvrtki KKR & Co. za 4 milijarde dolara.

Znanstvena prehrana
Dok u Nestleu ne žele otkriti koliko ulažu u diviziju zdrave prehrane, u rujnu ove godine su najavili osnivanje dviju novih divizija Nestle Health Science i istraživačkog instituta Nestle Institute of Health Science kako bi pionirski pokrenuo novu industriju prehrambenih proizvoda nastalih sinergijom prehrane i farmacije. Kako doznajemo u Nestle Adriaticu, dvije divizije kreću s radom početkom 2011. godine a cilj im je omogućiti tvrtki da razvije proizvode personalizirane i kliničke prehrane temeljene na znanosti kliničke prehrane za prevenciju i liječenje bolesti poput dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, te Alzheimera koje postaju sve veći teret zdravstvu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve