Nestle propustio megapreuzimanja kako bi se koncentrirao na zdravu hranu

Autor: Ksenija Kale , 21. prosinac 2010. u 22:00

Nestle planira investirati stotine milijuna franaka u istraživanja prehrane za poboljšanje zdravlja i dugovječnosti

Švicarska prehrambena tvrtka Nestle u ovoj godini uglavnom nije ulazila u velike akvizicije usprkos tridesetak milijardi dolara gotovine koju je ljetos prikupila zahvaljujući prodaji vlasničkog udjela u oftalmološkoj kompaniji Alcon. Za razliku od Nestlea, konkurentske tvrtke u prehrambenom sektoru na akvizicije su ove godine potrošile milijarde dolara dok se nastavlja val konsolidacije u industriji, javlja Bloomberg.

Male akvizicije
Umjesto ulaganja u nove akvizicije, za koje na raspolaganju ima izdašnih 28,3 milijarde dolara “keša”, koliko je dobio od prodaje udjela u Alconu, Nestle je ulagao u male akvizicije i jačanje poslovanja zdrave hrane. To je u skladu s planovima vodstva tvrtke koje predvodi predsjednik Uprave Paul Bulcke koje u idućem desetljeću planira investirati stotine milijuna švicarskih franaka u istraživanja personalizirane i kliničke prehrane za povećanje zdravlja i dugovječnosti. U prilog tome govori da tvrtka ove godine nije sudjelovala u utrkama za tri najveće akvizicije u prehrambenom sektoru, nakon što je u siječnju u poslovanje sa smrznutim pizzama u SAD-u i Kanadi investirala 3,7 milijardi dolara, koje je preuzela od američkog Krafta. S druge strane, Nestleov konkurent Kraft Foods je zahvaljujući mega akviziciji Cadburya, vrijednoj 21 milijardu dolara, prerastao u najvećeg proizvođača slatkiša, američki Pepsi dogovorio je preuzimanje 66 posto dionica najvećeg ruskog proizvođača mliječnih proizvoda i sokova Wim-Bil-Dan za 3,8 milijardi dolara i time postao najveća kompanija za proizvodnju hrane i sokova u Rusiji dok je prehrambeni proizvođač Del Monte Foods prešao tvrtki KKR & Co. za 4 milijarde dolara.

Znanstvena prehrana
Dok u Nestleu ne žele otkriti koliko ulažu u diviziju zdrave prehrane, u rujnu ove godine su najavili osnivanje dviju novih divizija Nestle Health Science i istraživačkog instituta Nestle Institute of Health Science kako bi pionirski pokrenuo novu industriju prehrambenih proizvoda nastalih sinergijom prehrane i farmacije. Kako doznajemo u Nestle Adriaticu, dvije divizije kreću s radom početkom 2011. godine a cilj im je omogućiti tvrtki da razvije proizvode personalizirane i kliničke prehrane temeljene na znanosti kliničke prehrane za prevenciju i liječenje bolesti poput dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, te Alzheimera koje postaju sve veći teret zdravstvu.




Komentirajte prvi

New Report

Close