Nestlé kreće u otkup dionica za 8 mlrd. franaka

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2014. u 15:15
Paul Bulcke, predsjednik Uprave Nestlea (Nestle)

Zbog jačanja franka kompanija objavila lošije rezultate, ali su analitičari zadovoljni izvješćem.

Švicarski prehrambeni div Nestlé u četvrtak je predstavio program otkupa dionica vrijedan osam milijardi švicarskih franaka (8,8 milijardi dolara), ali i slabije poslovne rezultate uslijed nepovoljnih učinaka jačanja švicarske valute. Predstavnici Nestléa objavili su kako program otkupa dionica započinje ove godine i trajat će do kraja sljedeće godine, ali će biti uvjetovan “tržišnim kretanjima i strateškim prilikama”.

Jedna od takvih strateških prilika je preuzimanje programa medicinske prehrane francuskog mljekarskog konglomerata Danone, ocjenjuju tamošnji analitičari. Naime, poznato je da je Nestlé jedna od zainteresiranih strana u pregovorima oko kupnje tog dijela Danoneovog poslovanja.

Inače, visina programa otkupa dionica u skladu je s očekivanjima analitičara. Tako Andrew Wood, analiitčar Berenberga, kaže kako su njegove procjene govorile o najmanje četiri milijarde franaka teškom programu otkupa dok je plafon bio postavljen na 10 milijardi franaka. Po objavi vijesti dionica Nestléa porasla je tri posto na 69,10 franaka. Predstavljajući polugodišnje rezultate, kompanija iz malog švicarskog gradića Veveya objavila je pad prihoda za gotovo pet posto na 43 milijardi franaka.

Neto dobit snizila se za više od devet posto na 4,6 milijardi franaka što je nešto lošiji rezultat od očekivanja analitičara koji su prognozirali pet milijardi franaka dobiti. Za lošije rezultate uprava najveće prehrambene kompanije na svijetu po vrijednosti prodaje “optužila” je jačanje švicarskog franka. Naime, uslijed nepovoljnih tečajnih kretanja izbrisano je gotovo devet postotnih bodova prihoda od prodaje. Ako se isključe tečajna kretanja, prihodi Nestléa rasli su 4,7 posto, tvrde u kompaniji. Unatoč svemu, analitičari Nestléovo polugodišnje izvješće ocjenjuju zadovoljavajućim. Jean-Philippe Bertschy, analitičar Vontobela, za The Financial Times kaže kako je Nestlé jedna od rijetkih kompanija iz prehrambenog sektora koja nije razočarala tržište u prvom polugodištu i koja nije skresala očekivanja o dobiti za nastavak ove godine.

Prehrambeni sektor

Muku muče i najveći rivali

Globalni prehrambeni sektor i ove godine posluje u dosta nepovoljnom okruženju. Najveći Nestléov rival – Unilever – za veći pad prodaje od očekivanja okrivio je usporavanje na rastućim tržištima, poput Kine. Francuski Danone, inače najveći svjetski proizvođač jogurta, osjetio je pak nepovoljan utjecaj slabašnog gospodarskog oporavka u Europi. Podsjetimo, obje kompanije objavila su polugodišnja izvješća koja su bila lošija od očekivanja analitičara. U tom kontekstu, prognoze uprave Nestléa o organskom rastu od približno pet posto djeluju gotovo nestvarno.

Komentirajte prvi

New Report

Close