Nervozni putnici rješavaju se stresa u zračnim lukama

Autor: The New York Times , 13. svibanj 2012. u 22:00

Prije otprilike pet godina Richard Laermer, stručnjak za odnose s javnošću, imao je nešto slobodnog vremena prije leta u bostonskoj zračnoj luci Logan. “Šetao sam terminalom i primijetio salon za masažu”, sjeća se Laermer, čija tvrtka posluje u New Yorku i Los Angelesu. “Pomislio sam kako mogu ili nešto pojesti ili otići na masažu.”

Odlučio se za masažu. Mlada maserka prvo mu je izmasirala leđa, a zatim se prebacila na stopala. “Skupo sam platio tu masažu, ali osjećao sam se sjajno”, kaže Laermer, koji je masažu od 30 minuta platio pedeset dolara. Laermer, koji godišnje proputuje oko 280.000 kilometara, sada redovito ide na masaže u zračnim lukama. “Nakon što se satima grčim u sjedalu zrakoplova, tijelo mi je toliko napeto da imam osjećaj kako škripi u zglobovima.” No nakon masaže “više ništa ne škripi”.Masaža, na koju se prije gledalo sa sumnjom, posljednjih godina dobila je na ugledu. “Dokazano je da masaža ublažava tjeskobu, depresiju i bol u određenim dijelovima tijela”, kaže Christopher Moyer, psiholog koji se bavi raznoraznim istraživanjima pri Sveučilištu Wisconsina u Stoutu. “A neki dokazi govore i u prilog tome da se masažom mogu smanjiti jačina i učestalost glavobolja.”Massage Bar Inc. prva je tvrtka koja je ponudila uslugu masaže u zračnim lukama, a prema vlastitim procjenama odrade preko 300 masaža dnevno u 18 američkih zračnih luka u kojima imaju podružnice. Druga tvrtka pod imenom XpresSpa prisutna je u više od 30 zračnih luka, uključujući i tri u Amsterdamu. “Katkad će već i lagana šetnja ili boravak u mirnom dijelu terminala u kojemu se možete opustiti imati umirujući učinak sličan masaži”, smatra Lynn Millar, profesorica fizikalne terapije pri sveučilištu WinstonSalem State University u Sjevernoj Karolini. “Ali mislim da ne škodi probati. Mnoštvo istraživanja ukazuje na dobrobiti masaže.”Dakle, kakvu masažu trebaju osobe koje često putuju radi posla?

U salonima u zračnim lukama nudi vam se cijela lepeza mogućnosti: švedska, terapeutska, sportska, dubinska masaža itd. Okorjela putnica Ruth Werner, koja je ujedno i predsjednica udruge Massage Therapy Foundation za početnike preporučuje vrlo jednostavan i brz oblik masaže – masaža u stolcu. Klijenti se ne razodijevaju pa se ne koriste ulja ni losioni. Masaža traje deset do dvadeset minuta. “To je sjajno za početak”, kaže Ruth Werner. “Sve je brže i jednostavnije jer ste odjeveni, a nema ni problema u vidu neugode koju neki pojedinci osjećaju u vezi razodijevanja pred neznancem.” Masaže za koje je potrebno djelomično razodijevanje obično se obavljaju iza zastora ili u posebnoj prostoriji.S obzirom da masaža ima dugogodišnji, ali počesto nezaslužen ugled kao dio trgovine seksom, stručnjaci za ovu djelatnost godinama pokušavaju odvojiti prodaju seksa od legitimne terapije masažom. “Voljela bih da možemo reći kako smo to nadišli, ali istina je da se masaža još uvijek koristi kao zavjesa za trgovanje ljudima”, priznaje Ruth Werner. No “legitimni maseri ne očekuju, pa stoga ni ne toleriraju čak ni najmanji nagovještaj seksualne aktivnosti”. Za masažu u stolici platit ćete oko dolara po minuti, uz napojnicu ako ste na kraju tretmana opušteni i “ništa ne škripi”. No cijene znaju biti i puno više, osobito ako je riječ o masaži cijelog tijela, kako je otkrio Richard Laermer, koji iznova otkriva svijet masaže svakom prilikom koja mu se ukaže.“Skupo je”, priznaje. “Osobito ako vas uvuku u dodatke, što im je sa mnom uspjelo.” Naime, prema riječima ovog iskusnog putnika, nakon masaže nerijetko ode i na pedikuru.

John Hanc

Komentirajte prvi

New Report

Close