Nepal procvao zbog malih hidroelektrana

Autor: The New York Times , 22. srpanj 2012. u 22:00

U Rangkhaniju, dalekom planinskom selu na zapadu Nepala, u kući su se sve do prije desetak godina nakon što padne mrak koristile petrolejske svjetiljke. Komunikacijski sustav i zdravstvo bili su u bijednom stanju, a poslova gotovo da i nije bilo. No od 2001. godine projektom minihidroelektrana vode obližnje rijeke Kalung Khola koriste se za proizvodnju električne energije za Rangkhani i susjedna mu sela. “Priroda nam je podarila težak teren koji nije pogodan za infrastrukturu”, kaže Bhupendra Shakya, stručnjak za obnovljive izvore energije iz glavnog grada Katmandua. “No pogodan je za hidroelektrane”, dodaje Shakya, koji radi na projektu pod nazivom “Obnovljiva energija za život na selu”, a kojega vode nepalska vlada, Razvojni program Ujedinjenih naroda te Svjetska banka.

Khagaeaj Sharma (48), učitelj po zanimanju, sjeća se kako se nedavno na ceremoniji otvaranja malene elektrane okupilo oko 150 ljudi. Sve oči bile su uprte u svjetiljku ispred pogona s generatorom na vodu. Kad je žarulja zasvijetlila, seljani su uskliknuli od radosti i zaplesali. “Mnogi od njih uopće nisu vjerovali da će se to dogoditi”, kaže Sharma, danas tajnik zadruge koja upravlja opskrbom električnom energijom u Rangkhaniju i obližnjim selima. Prema procjenama Svjetske banke, putem takvih i sličnih projekata iz nepalskih rijeka moglo bi se dobiti čak 83.000 megawata električne energije, što znači da su one jedan od najvećih neiskorištenih izvora na svijetu.Od 1970-ih u Nepalu je izgrađeno oko 2200 minihidroelektrana koje ukupno proizvode 18.000 kilowata električne energije, tvrde u nepalskoj Udruzi za razvoj minihidroelektrana. Sredstva dobivaju od nepalske vlade i međunarodnih agencija poput Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, Svjetske banke te Norada i Danide, međunarodnih humanitarnih agencija iz Norveške i Danske. Planiranje i izgradnja malih hidroelektrane u Rangkhaniju stajali su oko 2,6 milijuna nepalskih rupija, odnosno 29.000 dolara. Ta elektrana danas proizvodi 26 kilowata električne energije i opskrbljuje strujom više od tisuću ljudi. Državni Centar za promicanje alternativne energije, krovna organizacija programa obnovljive energije, definira minihidroelektrane kao one koje stvaraju manje od 100 kilowata električne energije. Uobičajena manja hidroelektrana proizvodi oko 10 megawata, odnosno 100 puta više električne energije od najveće minihidroelektrane. Velika hidroelektrana poput hidroelektrane Tri klanca u Kini proizvodi čak 22.500 megawata električne energije.

Naime, seljani Rangkhanija nemaju nikakvih poteškoća s neprestanom opskrbom električnom energijom, koja je još sigurnija od postavljanja minimreže, što je omogućeno prošle godine kada se ta elektrana povezala s pet obližnjih minihidroelektrana.Izgradnja minihidroelektrane u Nepalu traje 21 mjesec, od studije isplativosti do samog postavljanja na lokaciji. Vlada sudjeluje u troškovima s oko 60 posto, a 20 posto se otpiše zahvaljujući lokalnim dobrovoljcima koji sudjeluju u izgradnji. Preostalih 20 posto obično se pokriva zajmovima. S obzirom da nepalske vlade oklijevaju s financiranjem ovakvih projekata, njemačka humanitarna agencija GIZ i druge svjetske organizacije pripomažu u tom pogledu. U selu Dagatundada koje se nalazi 63 kilometra od Baglunga prije pet godina s radom je počela mikro hidroelektrana kapaciteta 75 kilowata. Električno energijom opskrbljuje 4000 ljudi. Zahvaljujući tome, proširen je lokalni dom zdravlja. Također, u malenoj radionici sada strojevi proizvode sapun koji se prodaje u gradskim trgovinama. Radio postaja prenosi vijesti i glazbu do najmanje 100.000 osoba.Srednja škola Tribhuvan ima 15 novih prijenosnih računala koje joj je donirala američka neprofitna udruga Winrock International. Učitelji u toj školi kažu nam kako je prije električne energije samo polovica učenika završavala srednju školu, a danas 80 posto učenika prolazi na maturi.Ram Bahadro Kunwar (26), nekada pobunjenik, prošle godine je ovdje otvorio farmu peradi. Električna energija pomaže mu pri inkubaciji pilića i omogućuje mu svjetlost koja je njima potrebna i preko noći. Kunwar kaže kako je prodajom prvih pilića zaradio oko tisuću dolara. Kao vojnik pobunjenik razmišljao je samo o tome “kako promijeniti zemlju”, kaže. Sada, uz električnu energiju, doista dolazi do promjena, ali ne na onaj način kako je on to prije zamišljao.

Amy Lee

Komentari (2)
Pogledajte sve

I sta kad ministri to procitaju? Opet ce se javiti kojekakvi "zeleni" da sve to zaustave…

MINISTRI SLOBODNO PROČITAJTE: Od 1970-ih u Nepalu je izgrađeno oko 2200 minihidroelektrana koje ukupno proizvode 18.000 kilowata električne energije, tvrde u nepalskoj Udruzi za razvoj minihidroelektrana. Sredstva dobivaju od nepalske vlade i međunarodnih agencija poput Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, Svjetske banke te Norada i Danide, međunarodnih humanitarnih agencija iz Norveške i Danske. Planiranje i izgradnja malih hidroelektrane u Rangkhaniju stajali su oko 2,6 milijuna nepalskih rupija, odnosno 29.000 dolara.

New Report

Close