Navukli Amerikance i zaradili milijarde, sada podnose zahtjev za bankrotom

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2019. u 10:09
Foto: Reuters

Osnivač tvrtke Insys Therapeutics John Kapoor, zajedno s još trojicom bivših rukovoditelja, proglašen je krivim za zavjeru za reketiranje u svibnju, a smatra ih se odgovornim za opiodsku krizu koja je odnijela tisuće života.

Insys Therapeutics, proizvođač opioida u ponedjeljak je podnio zahtjev za stečajnom zaštitom, prenosi Forbes.

To je uslijedilo par dana nakon što se Insys složio platiti 225 milijuna dolara za rješavanje građanskih i kaznenih istraga u Ministarstvu pravosuđa. Tvrtka se također izjasnila krivim po pet točaka prijevare.

Iz tvrtke poručuju da će nastaviti s poslovanjem koristeći gotovinu koju posjeduju dok će američki Stečajni sud u Delawareu nadzirati prodaju imovine. U ponedjeljak ujutro dionica Insysa pala je za gotovo 60% od prošlog tjedna na 1,31 dolara po dionici.

"Nakon provedenog detaljnog pregleda dostupnih strateških alternativa, odlučili smo da je proces prodaje pod nadzorom suda najbolji način djelovanja kako bi se povećala vrijednost naše imovine i kako bi se naši pravni izazovi mogli pošteno i transparentno riješiti", izjavio je izvršni direktor tvrtke Insys Andrew Long. Long je CEO oko dva mjeseca, nakon što je prethodni direktor tvrtke, Saeed Motahari, podnio ostavku u travnju.

Insys je u studenom objavio da razmatra "strateške alternative" za prodaju ili licenciranje supstrata za fentanil sprej Subsys, dok je u zadnjem tromjesečju objavio da je angažirao Lazard Frères & Co. za poslovno savjetovanje. Prodaja Subsysa pala je s vrhunca od 329 milijuna dolara u 2015. na 58,6 milijuna dolara u 2018. godini.

Insys prodaje još jedan lijek, Syndros, formulaciju sintetskog kanabisa koji se koristi za liječenje mučnine povezane s kemoterapijom. Prošle je godine ostvarena prodaja od 3,3 milijuna dolara.

Podsjetimo sud je rukovodioce tvrtke proglasio krivim za opiodnu krizu i za reketarenje i ucjenjivanje liječnika da što više propisuju njihov lijek, ne samo najtežim bolesnicima kao što su oboljeli od raka, već i za manje povrede, bol i slično.

Fentanil je posebno moćan opioid, 100 puta jači od morfija.

Kapoor se pridružio Forbesovoj svjetskoj listi milijardera u 2013. godini, dok je dionica Insysa rasla zajedno s prodajom Subsysa.

U prosincu prošle godine je Kapoorova neto vrijednost, čiji se najveći dio odnosi na udjele u Insysu i generičkoj farmaceutskoj tvrtki Akorn, po prvi put otkad se pridružio milijarderskim redovima, pala ispod 1 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close