Navijaju za porez “Robin Hood”

Autor: The New York Times , 18. prosinac 2011. u 22:00

Ovom porezu već su nadjenuli nadimak “Robin Hood” jer ubire maleni namet od financijskih kupoprodaja koje se isplaćuju bankama i daje ga siromašnima. I baš poput mitskog junaka iz Sherwoodske šume, on počinje zaokupljati maštu javnosti. Potaknuta populističkim bijesom prema bankarima kao i vladama koje neprestano zahtijevaju dodatne prihode za proračun, ova zamisao o porezu na trgovanje financijskim instrumentima privukla je lepezu utjecajnih zagovornika, uključujući vrh francuske i njemačke politike, milijardere Billa Gatesa i Georgea Sorosa, bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gorea, aktivista za prava potrošača Ralpha Nadera, papu Benedikta XVI. te nadbiskupa Canterburyja.

“Svi se slažemo da bi porez na financijske transakcije bio pravi signal kojim bismo pokazali da shvaćamo kako financijska tržišta kao i svi ostali moraju doprinijeti gospodarskom oporavku”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Mario Monti, novi talijanski premijer, najavio je planove uvođenja poreza na određene financijske transakcije i podržao ideju o porezu na europske transakcije. “Ova je stvar već dobila na zamahu”, kaže Simon Tilford, glavni ekonomist pri londonskoj organizaciji Center for European Reform. “Ako uspiju održati priču u središtu pozornosti, vjerojatno će je pokušati i ostvariti.”Porez “Robin Hood” također je postao jedna od točaka za koju se zalažu sindikati, nevladine organizacije i pokret “Okupirajmo Wall Street”. Prošlog mjeseca tisuće prosvjednika, uključujući i stotine odjevene poput Robina Hooda, nahrupile su na ulice južne Francuske u pokušaju da potaknu državnike iz skupine zemalja G20 da više novca doniraju siromašnima te zahtijevali izglasavanje poreza na financijske transakcije. Bill Gates održao je sastanak s vođama država iz skupine G20, a jedan od njegovih prijedloga bio je i skroman porez na trgovanje financijskim instrumentima. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy podržali su taj porez, ali britanski premijer David Cameron rekao je da će ga Britanija prihvatiti samo prihvati li ga cijeli svijet. Naime, britanski državnici boje se da će brokeri u suprotnom slučaju napustiti London.Obamina administracija također je izjavila da bi takav porez nanio štetu mirovinskim fondovima, samostalnim investitorima i bankama.

Ipak, podrška za ovu zamisao i dalje je u porastu. “Ovaj porez je dobra ideja jer se banke nalaze ondje gdje je novac. Iz istog je tog razloga Jesse James pljačkao banke”, kaže Rose Ann DeMoro, izvršna direktorica sindikata medicinskih sestara Sjedinjenih Američkih Država. “Nevjerojatno je koliko brzo ljudi shvate o čemu je riječ u vezi poreza na financijske transakcije.”Francuski senat 16. studenog izglasao je zakon kojim se uvodi porez na financijske transakcije. A Europska komisija izjavila je da ima namjeru do 2014. godine uvesti porez u iznosu od deset dolara na svakih 10.000 dolara transakcije, i to širom EU, čime bi godišnje prikupila oko 57 milijardi eura. Demokratski zastupnik iz Oregona Peter DeFazio i senator Tom Harkin, demokrat iz Iowe, predložili su porez u iznosu od tri dolara na svakih 10.000 dolara transakcija. Izjavili su da bi za deset godina prikupili 350 milijardi dolara.Protivnici tvrde da bi uvođenjem tog poreza trgovanje znatno poskupjelo. Britanski ministar financija George Osborne nazvao je predloženi porez europskim “gospodarskim samoubojstvom”, rekavši da bi za vrijeme gospodarske krize EU “trebala iznalaziti nove ideje za promicanje, a ne podrivanje rasta”.

Steven Greenhouse i Graham Bowley

Komentirajte prvi

New Report

Close