Nastavljaju se peripetije oko prodaje Telekoma Slovenije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2015. u 11:17
Foto: Thinkstock

Sumnje o tome da će slovenska vlada dopustiti prodaju Telekoma Slovenije britanskom fondu Cinven koji je jedini dao obvezujuću ponudu se nastavljaju.

Sumnje o tome da će slovenska vlada dopustiti prodaju Telekoma Slovenije britanskom fondu Cinven koji je jedini dao obvezujuću ponudu se nastavljaju, a potiče ih polemika između tjednika Mladina i visokih dužnosnika u Cerarovoj vladi, koji su navodno za taj list izjavili da iza Cinvena stoji Deutsche Telekom.

Kako je prenijela Slovenska televizija, ministar financija Dušan Mramor sumnja da je spomenuti tjednik korektno prenio izjave državnog tajnika za privatizaciju Metoda Dragonje i ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka. List tvrdi da su oni potvrdili da vlada ima informaciju da iza Cinvenove ponude stoji njemački teleoperater koji sam nije dao svoju ponudu, kako se očekivalo, što bi cijeli postupak moglo dovesti u pitanje, a tender za privatizaciju slovenskog teleoperatera mogao bi biti prekinut.

Kako navodi Slovenska televizija, Mramor je zastupnicima u parlamentu izjavio da slovenska vlada nema nikakvih dokaza o povezanosti britanskog fonda i Deutsche Telekoma, ali da nije tajna kako financijski fondovi ne nastupaju kao strateški investitori, nego tvrtke koje preuzmu najprije restrukturiraju i smanje broj zaposlenih, a onda prodaju dalje najboljem ponuđaču.

Posredno je to potvrdio i Nicolas Paulmeier iz Cinvena, u razgovoru za poslovni list Finance početkom godine, kada je rekao da bi slovenskog teleoperatera, ako uspiju sa svojom ponudom, kasnije prodali javnom aukcijom na jednoj od međunarodnih burzi.

Tjednik Mladina objavio je prije dva tjedna navodne izjave Dragonje i Počivalšeka kako slovenska vlada raspolaže od samog početka informacijom da Cinven i Deutsche Telekom nastupaju međusobno povezani. Obojica visokih dužnosnika u vladi su poslije to demantirali, navodeći kako su bili pogrešno citirani i da su njihove sasvim neslužbene izjave bile izvučene iz konteksta.

Nasuprot tome, novinar Mladine Borut Mekina tvrdi da se nije radilo o neformalnom razgovoru niti izvlačenju izjava iz konteksta te da to može dokazati SMS porukama koje je s Dragonjom, koji je u vladi zadužen za privatizaciju, razmijenio 4. svibnja.

Kako navode slovenski mediji, nastavak postupka prodaje telekoma Slovenije može se očekivati ako Cinven popravi svoju ponudu, jer je dao cijenu manju od one kojom se dionicama slovenskog teleoperatera trguje na Ljubljanskoj burzi, a koja i dalje pada.

Protivnici privatizacije državne imovine često preko medija iznose informacije da se Ceratova vlada prema tom pitanju odnosi olako i ne uvažavajući činjenicu da je vlasništvo nad strateškim tvrtkama važno za nacionalnu sigurnost i ekonomsku suverenost.

Navode da je Deutsche Telekom drastično smanjio broj zaposlenih nakon što je preuzeo teleoperatere u Madžarskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, te nije dovoljno vodio brigu o tehnološkoj modernizaciji i optičkoj mreži, koncentrirajući se na povlačenje dobiti kroz dividende. Takvi krugovi ponekad premijera Miru Cerara optužuju da je Telekom Slovenije obećao prodati Nijemcima još prilikom svog prvog posjeta Berlinu prošle godine, kad se za privatizaciju slovenskih državnih poduzeća navodno zanimala i kancelarka Angela Merkel.

Komentirajte prvi

New Report

Close