Nastaje najveći proizvođač lijekova na svijetu: Pfizer kupuje Allergan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2015. u 11:39
Foto: Reuters

​Pfizer će platiti 11,3 svojih dionica za svaku dionicu Allergana.

Uprava farmaceutske kompanije Pfizer dala je u nedjelju formalno odobrenje za kupnju proizvođača botoxa Allergana za više od 150 milijardi dolara, čime će nastati  najveći svjetski proizvođač lijekova.

Taj sporazum,  najveći u povijesti zdravstvenog sektora, zasigurno će biti jedna od tema u američkoj predsjedničkoj kampanji,  jer bi se Pfizer trebao preseliti u Irsku, gdje je Allergan registriran i gdje su niže stope poreza za kompanije.

Također, on će ponovno potaknuti raspravu u farmaceutskoj industriji o ulozi istraživanja i razvoja, s obzirom da će se izvršni direktor Allergana Brent Saunders, inače skeptik oko otkrivanja novih lijekova unutar kompanije, pridružiti zajedničkoj kompaniji te će biti u poziciji utjecati na njezinu strategiju.

​Pfizer će platiti  11,3 svojih dionica za svaku dionicu Allergana. Dio će platiti u gotovini, i to manje  od 10 posto vrijednosti ugovora, kazale su osobe upoznate s njihovim dogovorom.

Izvršni direktor Pfizera Ian Read postat će izvršni direktor udružene tvrtke, a izvršni direktor Allergana Brent Saunders imat će važnu izvršnu ulogu vezanu uz  poslovanje i integraciju. Saunders će također sjediti u Upravi zajedničke kompanije.

Tim sporazumom nastat će farmaceutski div s godišnjim prometom iznad 60 milijardi dolara, čime će preteći američkog proizvođača lijekova Merck & Co, koji ima godišnje prihode od oko 40 milijardi dolara.

To će biti i najveće spajanje  u ovoj godini, veće od nedavnog spajanja proizvođača piva Anheuser-Busch InBev i SABMillera vrijednog 107 milijardi dolara.

Tom akvizicijom u zdravstvenom sektoru ukupna vrijednost spajanja i akvizicija u ovoj godini premašit će 600 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close