Nastaje najveća aviokompanija na svijetu

Autor: Tomislav Oharek , 25. rujan 2008. u 06:30

Dioničari Delte i Northwesta glasat će o spajanju, no ne zna se odakle će doći novi prihodi, ni kako ostvariti najavljene uštede

Dioničari Delta Airlines i Northwest Airlines trebali bi u četvrtak glasati o spajanju te dvije aviokompanije čime bi nastao najveći svjetski avioprijevoznik.

Međutim dioničarima nitko nije objasnio koje su zapravo prednosti spajanja, ima li ih uopće, odakle će doći novi prihodi, a ni kako bi se trebale ostvariti najavljene uštede od čak dvije milijarde dolara. “U biti, riječ je gotovo vjerskoj predanosti dioničara koji računaju na poštenje i sposobnost Uprave”, rekao je za Bloomberg Michael Derchin, analitičar newyorškog FTN Midwest Securities, koji ipak prepuruča kupnju dionica obje kompanije. U uspjeh posla siguran je predsjednik Uprave Delte Ed Bastian, koji je još prošlog tjedna poručio kako uskoro očekuje potvrdu američkog regulatora za spajanje dviju aviokompanija. “Delta očekuje kako bi cijela transakcija mogla biti okončana do kraja godine”, rekao je tom prilikom Bastian. Delta Airlines je u srpnju predstavila čaroban iznos od dvije milijarde dolara kolike bi trebale biti uštede nakon spajanja dvije kompanije, čime je udvostručena procjena ušteda objavljena 14. travnja. Međutim, analitičari, a i tržište nisu bili toliko optimistični, posebno s obzirom na veliku krizu u kojoj se ponovno našao aviosektor nakon divljanja cijene nafte, koje je posljedično dramatično poskupjelo avionsko gorivo. Tako su dan nakon postignutog sporazuma o spajanju dvije aviokompanije dionice Delte pale čak 13 posto, a Northwesta 8,4 posto. Koliko su najavljene upitne potvrđuje i to što ni jedna kompanija nije jasno rekla koje će linije biti ukinute nakon spajanja, koliko će zrakoplova biti prodano, koliko će zemaljskog i letačkog osoblja zbog toga postati višak. Analitičari procjenjuju kako uprave šute o tim podacima kako ne bi uznemirili sindikate, ali i potakli središnje vlasti na intervencionizam. “Cijeli posao je obavijen aurom nepobjedivosti i čini se da ga ništa ne može zaustaviti”, cinično je poručio analitičar Standard&Poor’sa Jim Corridore.

Kronologija

1926. Osnovan Notrhwest Airlines
1929. Delta prevezla prve putnike iz Dallasa u Jackson
14. rujna 2005. Delta i Northwest u stečaju
30. travnja 2007. Delta Airlines izlazi iz stečaja
31. svibnja 2007. Northwest izlazi iz stečaja
14. travnja 2008. Delta i Northwest objavljuju plan o spajanju kroz razmjenu dionica
16. srpnja 2008. Kompanije najavile uštede od spajanja od dvije mlrd. dolara

Komentirajte prvi

New Report

Close