Nastaje mega proizvođač piva?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2015. u 08:30
Foto: Press Association/PIXSELL

Anheuser-Busch InBev, najveći svjetski proizvođač piva, predložio je najvećem konkurentu SABMilleru preuzimanje.

Anheuser-Busch InBev, najveći svjetski proizvođač piva, predložio je najvećem konkurentu SABMilleru preuzimanje u kojemu bi nastala mega kompanija koja bi proizvodila trećinu piva u svijetu.

SABMiller, drugi najveći svjetski proizvođač piva, među kojima i brandova kao što su Peroni, Grolsch i Pilsner Urqwuell, potvrdio je u srijedu da je je uprava AB InBev predložila preuzimanje, no još nije podnijela i konkretnu ponudu.

Spajanjem tih dviju kompanija nastao bi div vrijedan 275 milijardi dolara, s obzirom na trenutačnu cijenu dionica ta dva proizvođača piva.

AB InBev, proizvođač marki kao što su Budweiser, Stella Artois i Corona, morat će, procjenjuje se, ponuditi najmanje 62 dolara po dionici za preuzimanje SABMillera, pa se cijela transakcija procjenjuje na otprilike 130 milijardi dolara, uključujući dugove SABMillera. Bilo bi to najveće preuzimanje u svijetu u ovoj godini.

No, nije sigurno, poručeno je iz tih kompanija, da će razgovori između njihovih uprava rezultirati i konkretnom ponudom za preuzimanje. Ako pregovori ipak uspiju, novonastala kompanija proizvodila bi trećinu piva u svijetu.

Lani je udjel AB InBeva na svjetskom tržištu piva iznosio 21,1 posto, dok je SABMillera držao 15 posto tržišta.

Ako se postigne dogovor o povezivanju tih dviju kompanija, u nekim zemljama, kao što su SAD i Kina, regulatori će morati razmotriti ne radi li se o stvaranju monopola na tim tržištima.

Nakon ove vijesti, u srijedu je cijena dionice SABMillera na Wall Streetu skočila 20, a AB Inbeva 6 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close