Nakon uvođenja novog Fiata 500L počeo opći štrajk

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2017. u 14:58
Proizvodnja novog modela trebala bi popraviti poslovanje kompanije

Zahtjevi štrajkaša su i isplata bonusa za učinkovitost za 2016. u ovoj godini i pokriće troškova prijevoza.

U tvornici Fiat Chrysler Automobiles Srbija (FCA) jučer u 6 sati zaustavljena je proizvodnja zbog općeg štrajka radnika koji traže povećanje bruto plaće na 45.000 dinara (oko 370 eura), za što se prema ocjeni predstavnika sindikata kompanija treba odreći samo 0,5 posto svoje dobiti.

Radnici FCA traže i drukčiju organizaciju rada da se rasterete radnici u proizvodnji jer sada obavljaju i po nekoliko operacija u proizvodnom procesu. Zahtjevi štrajkača su i isplata bonusa za učinkovitost za 2016. godinu u tekućoj godini i pokriće troškova prijevoza za zaposlene koji su angažirani izvan standardnog radnog vremena kada nema javnog prijevoza, javlja TV N1.  U Samostalnom sindikatu tvornice kažu da su odlučni ustrajati na štrajku do ispunjenja zahtjeva, odnosno dogovora s poslodavcem.

Predsjednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija u Kragujevcu Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da u štrajku sudjeluje oko 2000 zaposlenih iz prve i druge smjene, ali ne sudjeluje oko 250 članova administrativnog osoblja. On je potvrdio da je bilo pritisaka rukovodstva kompanije da se štrajkači izmjeste izvan svojih radnih mjesta navodno zbog humanih razloga i vrućine i da prosvjeduju u za to određenim zonama. Sindikat je to kršenje zakona prijavio inspekciji rada koja je FCA naložila primjenu propisa.

Marković je objasnio da su radnici FCA preopterećeni zbog smanjenja broja radnika prošle godine, prelaska sa tri na dvije smjene, kao i zbog dužih bolovanja zaposlenih. Prema njegovim rečima, o tome se krajem prošle godine razgovaralo s poslovodstvom kompanije i tada je dogovoreno smanjenje broja jedinica koje se proizvode u jednoj smjeni sa 230 na 220, što međutim nije dovoljno za rasterećenje radnika.

Zanimljivo je da se štrajk događa samo mjesec dana nakon što je u Kragujevcu počela proizvodnja dugoočekivanog novog modela Fiata 500L, koji bi trebao spasiti tvornicu čija je budućnost neizvjesna zbog pada zanimanja kupaca za stari model. Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije između Fiata i države Srbije potpisan je 29. rujna 2008. godine, a proizvođač automobila iz Torina ima 67 posto, a srpska država 33 posto vlasničkog udjela. FCA je realizirao najveću inozemnu industrijsku investiciju u Srbiji i vodeći je izvoznik. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Opet vesti iz sveta (fašističke prčije)!

“koji traže povećanje bruto plaće na 45.000 dinara (oko 370 eura)” … brutto? na 370€?? pa kolike su sada bruto plaće???

New Report

Close