Nakon pada prihoda i dobiti, vrijednost IBM-a manja za 13 mlrd usd

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 09:44
Foto: Reuters

U velikom restrukturiranju IBM se nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili čak gubitke.

International Business Machines (IBM) ostvario je u trećem tromjesečju manje prihode i dobit nego što su analitičari očekivali, pa je cijena dionice u ponedjeljak oštro pala, čime je izbrisano 13 milijardi dolara vrijednosti tog tehnološkog diva.

Prihodi kompanije iznosili su u proteklom kvartalu 22,4 milijarde dolara, što je 4 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je dobit pala s lanjskih 4,14 milijarde na 3,46 milijardi dolara, gotovo 16 posto.

Kako su analitičari očekivali bolje rezultate – 23,3 milijarde dolara prihoda i veću zaradu – cijena dionice IBM-a potonula je jučer na Wall Streetu više od 7 posto, čime je izbrisano oko 13 milijardi dolara tržišne vrijednosti tog tehnološkog diva. Sada iznosi 182 milijarde dolara.

IBM je jučer objavio i da će tvrtki Globalfoundries ustupiti svoju proizvodnju čipova. Taj odjel trpi velike gubitke, na što ukazuje i spremnost IBM-a da plati Globalfoundries 1,5 milijardi dolara u iduće tri godine za preuzimanje tog odjela.

U velikom restrukturiranju IBM se nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili čak gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema 'cloud' i uslugama mobilne sigurnosti.

Tako su prihodi IBM-a od 'cloud' usluga u proteklom tromjesečju porasli više od 50 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su se od mobilnih usluga udvostručili. Međutim, to nije bilo dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja serverima i drugim hardverom.

Komentirajte prvi

New Report

Close