Nakon odvajanja od Paypala, dionice eBaya potonule

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2015. u 10:48
Foto: Reuters

Tržišna vrijednost Paypala procjenjuje se na otprilike 52 milijarde dolara.

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's u ponedjeljak je objavila da je za dva stupnja smanjila kreditni rejting diva u segmentu online trgovine eBaya, na BBB+, nakon što je iz svog sastava izdvojio platformu za internetska plaćanja PayPal.

"Sniženi rejting zrcali našu reviziju naniže profila rizika poslovanja eBaya, kao rezultat izdvajanja PayPala, koji ostvaruje približno polovinu ukupnih prihoda eBaya", objavio je S&P u obrazloženju odluke o smanjenju rejtinga.

I druge vodeće svjetske agencije za rejtinge Moody's i Fitch također su snizile kreditni rejting eBaya za dva stupnja, na Baa1 odnosno BBB.

Nakon izdvajanja iz eBaya, dionice PayPal Holdingsa poskočile su čak 11 posto na Nasdaqu. Tržišna vrijednost te platforme za internetska plaćanja procjenjuje se tako na otprilike 52 milijarde dolara.

PayPal je gigant na tržištu online plaćanja, čijem je nastajanju pripomogao. Samo u 2014. godini preko njega je izvršeno četiri milijarde plaćanja ukupne vrijednosti od otprilike 235 milijardi dolara.

No, segment online plaćanja drastično se promijenio od 2002., godine kada je eBay kupio PayPal. Postavši ponovno samostalan, od PayPala se sada očekuje da će se udružiti s ostalim sajtovima za e-trgovinu i pokušati preoteti tržišne udjele od novih tvrtki poput Stripea i Squarea te Applea, koji je prošle godine predstavio svoju usluga mobilnih plaćanja.

Razdvajanje će eBayu omogućiti, pak, da se fokusira na svoje e-poslovanje, koje je pritisnuto problemima.

Cijene dionica eBaya pale su na burzi za 4,7 posto nakon odvajanja, što znači da mu je tržišna vrijednost oko 32 milijarde dolara.

PayPal je osnovan u drugoj polovini 1990-ih a osnivači su bili venture kapitalist Peter Thiel, izvršni direktor Tesla Motorsa Elon Musk i drugi partneri. Na burze je izašao 2002., nakon čega ga je ubrzo kupio eBay za 1,5 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close